39 meter hoge nieuwbouw Sacharovlaan gaat door ondanks bezwaren omwonenden

Foto: Studio Alphen
Foto: EVA Architecten / REALES
Foto: EVA Architecten / Reales Development
Foto: EVA Architecten / REALES

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad gaat instemmen met de bouw van 190 appartementen op de plek van het leegstaande gebouw van Frames (voorheen L'Oréal) aan de Dr. Sacharovlaan in Alphen aan den Rijn. Het overgrote deel van de raadsleden vindt de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Het formele raadsbesluit valt op 22 april.

Een nadeel is dat het nieuwe complex aanmerkelijk hoger wordt dan de huidige bebouwing. In plaats van de maximum toegestane bouwhoogte van zeventien meter op dit moment, rekt de gemeenteraad die grens in het nieuwe bestemmingsplan op tot 39 meter. Dat is tegen het zere been van omwonenden.

'De vervanging van dit ons inziens oerlelijke kantoorgebouw, steunen wij van harte. Maar als overheid moet je doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Dus als in het bestemmingsplan wordt gesteld dat bouwhoogtes blijven zoals ze zijn, dan moet de gemeente zich dan ook aan houden', vindt Fred Ramckers, die als burger insprak tijdens de commissievergadering.

Binnenstedelijk bouwen

'Wij zijn ons ervan bewust dat er binnenstedelijk gebouwd moet worden', verklaart CDA-raadslid Mark Vermeulen. Dat is een eis van de provincie Zuid-Holland. In Alphen zelf, de polders aan de randen van de plaats daargelaten, is vrijwel alleen ruimte voor appartementencomplexen. 'Wij zijn echt aan het kijken naar locaties waar bouwen kan. Wij vinden dat deze locatie geschikt is voor hoogbouw.'

25 procent van de 190 te bouwen appartementen wordt beschikbaar gesteld aan de sociale sector, 10 procent aan het middensegment. De rest is voor de vrije sector. 'Heel begrijpelijk dat mensen niet blij zijn als er door hoogbouw minder zon is. Maar als je in de buurt van het centrum woont, is dat dynamischer dan op het platte land', voegt PvdA'er Peter Bakker toe. 'Deze bouw is heel nodig voor de mensen die dringend een woning nodig hebben.'

Benieuwd naar hoe de impressies van de nieuwbouw eruit zien? Scroll dan door de schetsen heen. Dat kun je doen door op het pijltje in de foto te klikken. Hieronder zijn de radio-interviews met Mark Vermeulen (CDA) en Peter Bakker (PvdA) te beluisteren.