4 van 19 schadeclaims toegekend na sluiting hefbrug in Boskoop

Hefbrug Boskoop Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

BOSKOOP - De provincie Zuid-Holland heeft vier van de negentien verzoeken voor schadevergoeding na de wekenlange stremming van de hefbrug in Boskoop toegewezen. Dat maakte gedeputeerde Floor Vermeulen bekend in een brief aan de Provinciale Staten, meldt Studio Alphen-mediapartner Omroep West.

De hefbrug moest 10 oktober 2019 op stel en sprong dicht voor al het verkeer, nadat bleek dat het brugdek zou kunnen instorten. Er waren maatregelen nodig en uiteindelijk kon de brug pas weer op 20 november 2019 open. Rapporten nadien waren vernietigend: de provincie wist al jaren van de gebreken bij de hefbrug, maar greep niet in.

Ondernemers vreesden meteen al financiële gevolgen voor het afsluiten van de brug en kondigden schadeclaims aan. Uiteindelijk werden er negentien ingediend, zowel van omwonenden als bedrijven. 'Er zijn in totaal vier verzoeken toegewezen, tien zijn er afgewezen en vijf verzoeken zijn tijdens de behandeling door de verzoekers ingetrokken, omdat zij niet wilden voldoen aan het verzoek om een aanvullende onderbouwing van hun claim', schrijft Vermeulen.

'Provincie had ruimhartiger moeten zijn'

De fractievoorzitter van PvdA in de Alphense gemeenteraad, Ernst-Jan Straver, vindt het maar karig. 'Natuurlijk zijn er eisen vastgesteld voordat je een schadevergoeding toekent, maar ik vind dat de provincie hier ruimhartiger had moeten zijn. Als ik dan hoor dat degenen die wel een schadevergoeding krijgen, maar slechts een gedeelte van de claim vergoed krijgen, dan vind ik dat jammer.'

Straver snapt dat niet elke claim meteen wordt uitbetaald, maar vindt vanwege 'het falen van de provincie' op dit dossier dat de gedeputeerde soepeler had moeten zijn.

Lees ook: Geld blijkt de reden dat hefbrug in Boskoop in 2013 niet werd verstevigd