700ste uitzending Greenheart Country: een mijlpaal voor Hans en Janny van Dam

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Woensdagavond is de 700ste uitzending van Greenheart Country te beluisteren op radio bij Studio Alphen. Een mijlpaal voor presentator Hans van Dam, die het programma samen met zijn vrouw Janny maakt.

Het begon jaren geleden bij de toenmalige Omroep Rijnwoude. 'Daar kwam ruimte vrij omdat een andere radiomaker niet kwam opdagen', legt Van Dam uit. Hij heeft het programma altijd bedacht en gemaakt, maar de presentatie werd verzorgd door anderen. 'Eerst heeft Martin van der Torre het gepresenteerd tot zijn dood. Daarna presenteerde Albert van de Biezenbos.'

Nu presenteert Van Dam het programma al geruime tijd zelf. De programma's neemt hij thuis in Boskoop op, met zijn vrouw Janny als technicus van de show.

Natuur staat centraal in de muziek

In de uitzendingen zoekt Van Dam naar thema's waarbij de natuur terugkomt in de liedjes. 'Vanaf mijn kleutertijd ben ik altijd al met natuur bezig geweest', legt Van Dam uit. 'Later ook interesse gekregen voor vogels en planten, maar ook altijd interesse gehad voor muziek en radio.' Die zaken combineert hij in de uitzendingen van Greenheart Country.

'Het zijn verdrietige maar ook plezierige nummers, zo voor iedereen wat. Dat hoort natuurlijk ook een beetje bij de countrymuziek.' De uitzendingen worden al ver vooruit gemaakt. 'Het uitzoeken van de nummers duurt ook redelijk lang', vervolgt Van Dam. 'Elke uitzending is een hoogtepunt, want er wordt veel tijd in gestoken en je leert elke keer van je fouten. Dat is ook zo leuk; het leerzame.'

'Doorgaan zolang er geademd wordt'

Greenheart Country is iedere woensdagavond van 21.00 tot 23.00 uur te beluisteren op radio bij Studio Alphen. Het programma wordt daarnaast ook bij RTV Krimpenerwaard uitgezonden en bij CrossroadsCountryRadio. 'We willen doorgaan met het programma zolang er nog geademd wordt en zolang we nog helder zijn', besluit Van Dam.