Gepubliceerd op 24 Juni 2019 om 11.50 uur

80.000 euro ingezameld met - vanuit Alphen - rondje IJsselmeer fietsen

ALPHEN AAN DEN RIJN - 80.000 euro heeft de fietstocht rond het IJsselmeer, met start en finish in Alphen aan den Rijn, opgeleverd. 27 wielrenners vertrokken zaterdag- op zondagnacht om de tocht van 400 kilometer te volbrengen. Dat moest op deze dag, omdat de Afsluitdijk drie jaar lang is afgesloten voor onderhoud maar in die periode vier keer wordt opengesteld voor fietsliefhebbers om overheen te fietsen. Om 02.30 uur klonk het startschot en rond 19.00 uur waren de fietsers na 'het rondje IJsselmeer' weer terug in Alphen.

Alphenaar Marcel Corts is initiatiefnemer van de fietstocht. De dertienjarige dochter van Marcel en zijn vrouw Joyce lijdt aan een energiestofwisselingsziekte. In drie jaar tijd is haar leven veranderd van een normaal meisje tot een puber die maar een paar uur per week naar school gaat, een rolstoel nodig heeft en bij veel leuke activiteiten verstek moet laten gaan. 'Ik wil niet machteloos toekijken naar de achteruitgang van onze dochter en haar lotgenoten', zei Marcel daar onlangs over.

'Net zo uitgeput voelen als onze dochter'

'Mijn missie met deze fietstocht is om meer aandacht te geven aan deze nare ziekte en het goede werk van Energy4All, de stichting die zich inzet voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekte.' Deze zeldzame aandoening zorgt er met name bij jonge patiënten voor dat er een chronisch tekort aan energie is voor alle lichaamscellen, met tal van invaliderende klachten tot gevolg. Er bestaat nog geen medicijn voor de ziekte.

'Na een uitputtende tocht van maar liefst 400 kilometer zullen zij zich, voor eventjes, net zo uitgeput voelen als onze dochter zich elke dag voelt', zei Joyce vooraf.

Hieronder kun je luisteren naar een radioreportage die gemaakt is tijdens de start van de 400 kilometer-fietstocht.
advertentie
.
advertentie