De Jachthavenbrug wordt vernieuwd: geen handjes meer nodig

De Jachthavenbrug Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Jachthavenbrug bij de Watersportvereniging Alphen aan den Rijn voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom gaat de gemeente een deel van de brug vervangen. Het brugdek is nog goed, voornamelijk het technische deel van de brug wordt vernieuwd. 

Op dit moment wordt de brug in het zomerseizoen bediend door vrijwilligers van de Watersportvereniging Alphen aan den Rijn, vanuit het clubschip. De vrijwilligers moeten diverse handelingen doen als de brug opengaat: de slagbomen dichtdoen, de verkeerslichten aanzetten en de brug zelf opendoen.

Niet voldoende aanwas

Het is voor de vereniging steeds moeilijker om voldoende havenmeesters te krijgen die de brug tussen 08.00 en 18.30 uur openen voor verkeer. De vernieuwde brug wordt daarom niet meer bediend door havenmeesters.

Op dit moment worden verschillende scenario's geschetst. Volgens Erwin Bouman, bestuurslid van de Watersportvereniging staat veiligheid daarbij voorop. 'Iedereen die vaart over de Heimanswetering moet de haven veilig in en uit kunnen varen.' 

De gemeente is van plan om de brug te laten bedienen met een knop. Volgens Bouman zitten daar wel haken en ogen aan. Zo is de ruimte bij de jachthaven, een zogenaamde 'zwaaikom', bedoeld zodat binnenvaartschepen een draai kunnen maken. 'Daar kun je dus niet zomaar een paal met een knop neerzetten.' 

Het bestuur heeft verschillende scenario's op papier gezet. Daaruit volgt een advies naar de gemeente. 'Maar wie betaalt, bepaalt', zegt Bouman. Het is de bedoeling dat de jachthaven toegankelijk blijft tijdens dezelfde openingstijden als nu het geval is. 

Nieuw clubschip

Ook het clubschip van de vereniging zelf wordt vervangen. Op dit moment is dat een oud binnenvaartschip met een steile trap naar beneden. 'Als bestuur vinden wij dat ook niet meer veilig. Het is niet voor het eerst dat er eentje valt en zich bezeerd.' Het plan is om begin 2025 een woonark neer te zetten, die duurzaam gebouwd is. 

De Watersportvereniging blijft overigens havenmeesters leveren. In de toekomst niet meer om de brug te bedienen, maar om passanten te ontvangen die in de jachthaven komen overnachten. 'Dit is de enige jachthaven in Alphen met de voorzieningen om te kunnen blijven overnachten, en dat blijft mogelijk.'