Rijnwoudenaren willen geen stad

Rijnwoude mag geen stad worden. Er moet ruimte blijven voor groen en dan met name langs de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn. Dat is de boodschap die circa tachtig inwoners van Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn wethouder Uljee gisteravond tijdens een informatieavond over de Oude Rijnzone meegaven.


Uljee gaf aan het roerend met de aanwezigen eens te zijn. Maar hij kon niet iedereen geruststellen. Hij beloofde bijvoorbeeld dat de plek van de ijsbaan, tussen de sportvelden en de Lagewaard, groen zou blijven. Maar iemand in het publiek deelde hem fijntjes mee dat ook die grond al in handen is van projectontwikkelaar Niersman. ,,Niersman koopt die grond echt niet om het ijsbaan te laten. U weet veel meer dan u laat blijken.'' De wethouder bleef de onschuld zelve. ,,De raad besluit of er huizen komen of niet.''

Twee weken geleden trokken bijna driehonderd mensen naar het stadhuis in Alphen aan den Rijn om iets te horen over de ontwikkelingen in de komende vijftien jaar voor het gebied langs de Oude Rijn, tussen Bodegraven en Leiden. De gemeente Rijnwoude, die veel woningbouw op zich ziet afkomen, besloot de plannen voor de eigen inwoners nog eens toe te lichten. Gisteravond kwamen de plannen voor Koudekerk-Oost en de ontwikkeling van het centrum van Hazerswoude-Rijndijk aan de orde. Woensdagavond is er een bijeenkomst in Pleyn '68 over Hazerswoude-Rijndijk-West.

Wethouder Uljee deelde mee dat het samenwerkingsverband van Bodegraven, Alphen, Rijnwoude, Zoeterwoude, Leiden, de provincie en de Kamer van Koophandel heeft bedacht dat Rijnwoude 2800 huizen zou kunnen bouwen. Daar is de locatie Bosbeton, waar zo'n tweehonderd huizen komen, nog niet bijgeteld. De Rijnwoudse raad wil er niet meer dan 1300. ,,2800 huizen erbij gaat niet lukken'', zei Uljee. ,,Dan zouden we te veel moeten stapelen. We hebben de gedeputeerde Dwarshuis hier al op gewezen. Ook zij vindt kwaliteit van de leefomgeving belangrijk en denkt met ons dat het ons niet gaat lukken.''

Uljee sluit niet uit dat de woningen die Rijnwoude te weinig bouwt er extra in de Gnephoek bijkomen. De projectgroep Oude Rijnzone heeft de circa 200 hectare grote polder in Alphen, tussen Koudekerk, Woubrugge en de Heimanswetering, al ingetekend als woningbouwlocatie. Op twee boeren na heeft iedereen er al zijn land verkocht aan projectontwikkelaars. WLTO-bestuurder Karel de Jong zei het jammer te vinden dat er weer een stuk Groene Hart verloren gaat. Maar wethouder Uljee vindt deze polder een 'logische locatie' voor woningbouw.

Volgens Uljee duurt het nog enkele jaren voor de eerste huizen worden gebouwd. Een uitzondering is de locatie Bosbeton, die geen project is van de Oude Rijnzone. Daar moet de eerste paal in het vierde kwartaal van 2006 al de grond in.

Bron: Leidsch Dagblad