VVD wil in discussie over kerntaken

Waaraan dien je als gemeente het beschikbare geld te besteden en waarom? Dat is de achterliggende gedachte van wat met een lastig woord kerntakendiscussie heet. De VVD fractie wil deze discussie nu aanzwengelen, nadat hier om gevraagd was in de speciale commissievergadering van 17 juni jl.

Voor de VVD is het heel belangrijk om te weten of we de juiste dingen doen met de juiste middelen, of we de beoogde resultaten bereiken en hoe goed de resultaten zijn. Is hetgeen we als gemeente doen in Alphen het juiste, is het beleid efficiënt en actueel?

Zo’n discussie doe je niet zomaar, die moet goed voorbereid worden. Het zal zeker een half jaar duren voor er resultaten van de discussie zijn. Zo moet eerst duidelijk in beeld gebracht worden wat we nu doen en wat de resultaten daarvan zijn, daarna moet bij alle onderwerpen benoemd worden of die resultaten nu eigenlijk wel zijn wat we willen. Vervolgens dient overwogen te worden waar we meer op gaan inzetten, wat goed is en dus zo kan blijven en wat niet zo goed is en dus afgebouwd dient te worden.

Uiteindelijk moet de discussie leiden tot een goed afgewogen pakket van taken die de gemeente tot haar (mede-)verantwoordelijkheid rekent.