Aanleg eerste Tiny Forest in Alphen is begonnen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Deze week is begonnen met de aanleg van het eerste Tiny Forest in Alphen aan den Rijn. Het minibos, dat net zo groot is als een tennisbaan (ongeveer 250 vierkante meter), komt in de Groene Vinger. Dat is de natuurstrook tussen de Afrikalaan en het Kroospad, vlakbij museumpark Archeon. Half december moet het dichtbegroeide bos ingepland zijn.

De komende weken wordt de watergang breder gemaakt tussen het al aangelegde bijenlandschap en het gebiedje waar het Tiny Forest komt. Ook wordt er een poeltje gegraven voor amfibieën. Om een goede voedingsbodem te hebben voor het Tiny Forest wordt een zogeheten grondverbetering uitgevoerd. Bovendien worden zandpaden aangelegd en het terrein plantklaar gemaakt.

'Daarna zal door twee schoolklassen, IVN en de gemeente Alphen op 14 december gezamenlijk de beplanting worden aangebracht', vertelt de gemeente Alphen namens wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan). De inrichting wordt afgerond met het plaatsen van fietsenrekken, zitstammetjes, een hekwerk om de honden uit het gebied te houden en een informatiebord.

Iedere wijk en kern één

Tiny Forests moeten ervoor zorgen dat er meer natuur komt in stedelijke gebieden. De bossen bieden een oplossing voor waterberging en CO2-opslag. Schotanus heeft de wens om uiteindelijk in iedere wijk en kern van de gemeente Alphen een Tiny Forest aan te planten. De Tiny Forest in Kerk en Zanen blijft minimaal tien jaar bestaan.

In een Tiny Forest kunnen vlinders, vogels en insecten leven. Mensen kunnen er doorheen wandelen. Met scholen worden afspraken gemaakt over samenwerking en het geven van natuureducatie. De realisatie van Tiny Forests is een van de punten die opgetekend staat in het afgelopen voorjaar gesloten coalitieakkoord van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks.