Aannemer koopt Alphense ambtenaren om en krijgt werkstraf en boete

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een aannemer uit Bodegraven heeft een half jaar voorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij twee ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft omgekocht. Daarnaast heeft hij een werkstraf gekregen van 240 uur, moet hij een boete betalen van 147.000 euro en ook moet hij de gemeente een schadevergoeding van een half miljoen euro betalen.

De 67-jarige Nicolaas van W. was directeur en eigenaar van een wegenbouwbedrijf. De rechtbank vindt bewezen dat hij een projectleider van de gemeente Alphen vanaf 2013 tienduizenden euro's aan smeergeld betaalde. Ook bekostigde hij voor de ambtenaar de aanleg van een nieuwe tuin, met een waarde van 128.000 euro. En hij trakteerde de corrupte ambtenaar op lunches in een restaurant in Reeuwijk en op uitjes naar wedstrijden van Ajax.

De projectleider ging over de aanbesteding van klussen bij de gemeente Alphen, en zorgde ervoor dat de aannemer informatie kreeg over de prijzen die andere bouwbedrijven vroegen voor de klussen. Dan kon Van W. met de goedkoopste inschrijving komen, en ging zijn bedrijf met de gemeentelijke opdracht aan de haal.

Ook toezichthouder omgekocht

De aannemer heeft in verhoren ook toegegeven dat hij, naast de projectleider, tevens een toezichthouder van de gemeenten Alphen omkocht. Deze ambtenaar ontving maandelijks een contant bedrag van ongeveer 1500 euro van de wegenbouwer in ruil voor extra klussen. Deze ambtenaar zou bovendien toegestaan hebben dat de aannemer zogenaamde spooknota's kreeg uitbetaald voor werkzaamheden die in werkelijkheid niet waren uitgevoerd.

Het Openbaar Ministerie en de aannemer hadden al een deal gesloten over de bestraffing van de corruptiezaak. Daarin stond dat de man zes maanden cel voorwaardelijk zou krijgen, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 147.000 euro. Ook beloofde de aannemer de gemeente Alphen een bedrag van 500.000 euro te betalen als schadevergoeding. De rechtbank neemt deze afspraken nu over.

Ambtenaren willen geen deal

De twee verdachte ambtenaren van de gemeente Alphen willen volgens het Openbaar Ministerie geen deal sluiten. Het is niet bekend wanneer zij voor de rechter verschijnen.