Aantal coronamaatregelen sinds maandag versoepeld: ‘Het is heel goed verlopen’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) kijkt met een goed gevoel terug op de versoepeling van een aantal coronamaatregelen. Sinds maandag zijn basisscholen en kinderopvanglocaties weer open, mogen contactberoepen de draad weer oppakken en volwassenen buiten in groepsverband sporten.

'Scholen en kinderopvangorganisaties hebben zich heel goed voorbereid', concludeert Spies in haar wekelijkse coronacrisis-interview met Studio Alphen. 'Ondernemers met contactberoepen zagen hun inkomsten ineens tot nul gereduceerd worden. De zorgen voor hun onderneming zijn gedeeltelijk voorbij. Ze kunnen nog niet precies werken zoals ze graag willen, maar er is perspectief en er komt geld binnen.'

Dans- en sportscholen geven buiten les. De gemeente Alphen heeft onder meer toestemming gegeven om naastgelegen parkeerterreinen in te zetten als openluchtsportlocaties, zoals het pleintje tussen Bezemer Fitness en de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn. 'Zo proberen we binnen de grenzen van wat kan en mag ruimte te geven aan mensen om te kunnen sporten, maar ook aan ondernemers om weer wat inkomsten te genereren.'

Zwembaden, bibliotheken, kinderboerderijen

Aanstaande maandag gaan de Alphense zwembaden AquaRijn en De Hoorn weer open. Het is de bedoeling dat dan ook de bibliotheek in Alphen aan den Rijn opengaat. Een besluit over de bibliotheken in Boskoop, Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk is nog niet genomen.

Burgemeester Spies zegt dat het niet lang zal duren voordat de seinen op groen kunnen voor openluchtzwembaden De Hazelaar (Hazerswoude-Dorp), PWA Bad (Koudekerk aan den Rijn) en de kinderboerderijen in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Grote speeltuinen zijn sinds de meivakantie alweer open.

De twee toeristische trekpleisters in Alphen, museumpark Archeon en vogelpark Avifauna, streven naar heropening rond Hemelvaartsdag (Archeon) en Pinksteren (Avifauna). Als de coronacijfers gunstig blijven mag de horeca per 1 juni gedeeltelijk open.