Aantal incidenten Hooftstraat en Julianastraat in Alphen sterk afgenomen

Politie Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Waren er bijna drie jaar geleden nog 255 politie-gerelateerde incidenten in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn, nu zijn het er nog 69. Het aantal voorvallen in de Julianastraat is verminderd van 412 naar 294.

Of dat te maken heeft met het permanente cameratoezicht dat sinds twee jaar aanwezig is, kan burgemeester Liesbeth Spies (CDA) niet met zekerheid stellen maar heeft wel het sterke vermoeden dat het cameratoezicht het sluitstuk is van de getroffen maatregelen. Dat is de conclusie van de burgemeester na de eerste evaluatie over het cameratoezicht. Mede door het cameratoezicht zeggen portiers zich meer gesterkt te voelen om kordaat op te treden bij overlast (even verderop) in de straat.

Vanwege de intimideerde sfeer tijdens stapavonden, bijvoorbeeld in de Julianastraat rond de boom voor de Adventskerk, is in 2016 besloten dat per 1 juli 2017 vier jaar lang camera's zullen hangen in de uitgaansgebieden om de situatie te monitoren. De beelden worden continu bekijken door de politie, maar de recherche heeft de beelden ook meerdere malen gebruikt om verdachten van misdrijven op te sporen.

In de loop van 2021 wordt besloten of het cameratoezicht in de Alphense Hooftstraat en Julianastraat wordt gecontinueerd. De gemeenteraad heeft in 2016 bepaald dat de noodzaak voor cameratoezicht iedere vier jaar moet worden herzien.

Lees ook: In januari besluit over permanent cameratoezicht Snijdelwijk in Boskoop