Aanvragen steunfonds non-profitorganisaties kan vanaf nu

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Non-profitorganisaties kunnen vanaf nu een aanvraag indienen bij de gemeente Alphen om aanspraak te maken op het gemeentelijk steunfonds.

Sociaal maatschappelijke organisaties uit de gemeente Alphen aan den Rijn zonder winstoogmerk in de cultuur-, sport en educatie-, recreatie-, welzijn- en zorgsector komen in aanmerking. Ook evenementen en organisaties die nu geen gemeentesubsidie ontvangen, kunnen een beroep op het fonds doen.

Tot 1 juni kunnen organisaties zich aanmelden via www.alphenaandenrijn.nl/steunfonds. Aanvragen worden binnen vier weken getoetst aan de criteria en afgehandeld.

2,5 miljoen euro

De gemeenteraad heeft op verzoek van wethouder Kees van Velzen (CDA) 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. 'Dit bedrag is nu beschikbaar. Als er meer geld nodig is, ga ik daar bij de gemeenteraad om vragen.' Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote en kleine organisaties, zoals Theater Castellum of een vierdaagse-organisatie. 'Iedere organisatie krijgt het bedrag dat ze nodig heeft. Dat kan een groot bedrag zijn, maar ook een klein bedrag.'

Ook organisaties die niet zeker weten of ze in problemen komen, worden geadviseerd een aanvraag in te dienen. 'Wij zullen soepel zijn aan de voorkant, streng aan de achterkant. Dat betekent dat we na afloop zullen controleren of je het geld echt nodig had', zegt Van Velzen. 'Stel je krijgt geld om de maand december te overbruggen, dan krijg je dat geld een maand na de aanvraag in mei of juni. Bewaar dan dat geld tot december. Blijk je het dan nodig te hebben, kun je het gebruiken. En anders stort je het terug.'

Eigen vermogen

Voordat je aanspraak kunt maken op het gemeentelijke steunfonds, moeten stichtingen en verenigingen waar mogelijk eerst hebben geprobeerd om gebruik te maken van landelijke, provinciale en branche-steunpunten. 'Kom je dan nog steeds tekort, kun je bij ons aankloppen voor de rest van het bedrag', aldus wethouder Van Velzen.

Financiële problemen van voor medio maart kunnen organisaties niet proberen op te lossen dankzij het steunfonds, alleen liquide problemen door de coronacrisis. Ook wordt gevraagd om reserves zonder bestemming aan te spreken. Spaargeld met een bestemming, zoals het repareren van een dak, hoeft niet ingezet te worden.

Lees ook: Coronacrisis: steunfonds gemeente Alphen voor non-profit organisaties