Afgelopen week 17,5 procent minder nieuwe coronabesmettingen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN  - Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente Alphen aan den Rijn is afgelopen week met 17,5 procent afgenomen. 315 mensen zijn tussen maandag en zondag positief getest op het coronavirus, tussen 29 maart en 4 april waren dat er 382.

Wel zijn er meer met corona besmette patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Afgelopen week waren dat er tenminste dertien (of op zondag ook iemand is overgebracht naar het ziekenhuis heeft de GGD nog niet bekendgemaakt, red.), de week daarvoor twaalf.

Sinds 10 maart registreerde de gezondheidsdienst geen overlijden, maar daar kwam op 7 april verandering in. Afgelopen woensdag is bij de GGD één, en ook het enige sterfgeval van de week, gemeld.

Tussen vorig jaar september, het moment dat de coronamaatregelen voor het eerst weer werden aangescherpt, en nu zijn 86 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn overleden aan het coronavirus. Hoeveel mensen in de periode daarvoor aan corona zijn gestorven, zegt de GGD niet exact te weten. Dat komt omdat in de eerste maanden van de pandemie lang niet alle aan corona overleden mensen als zodanig zijn geregistreerd.

Regionale cijfers

Uit de wekelijkse rapportage van de GGD blijkt dat ook in de rest van de regio bij minder mensen corona is geconstateerd: van 2666 naar 2545. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is mogelijk afgenomen, omdat het cijfer tot en met zaterdag op 65 staat. Hoeveel mensen 's zondags naar het ziekenhuis zijn gebracht, is nog niet openbaar gemaakt. Verspreid over heel vorige week gingen 83 regiogenoten naar het ziekenhuis. Vijf mensen overleden aan corona ten opzichte van drie een week eerder.

Bericht van de hoofdredactie:

Hoe komt het dat de ziekenhuisopnames die Studio Alphen sinds twee weken publiceert veel hoger zijn dan in de maanden daarvoor? Studio Alphen baseert zich op dashboardcijfers van GGD Hollands Midden. De gezondheidsdienst gebruikt sinds ruim een week andere cijfers om de ziekenhuisopnames te duiden. De GGD telde aanvankelijk alleen de ziekenhuisopnames mee die aan de GGD waren doorgegeven door ziekenhuizen. Omdat ziekenhuizen dit niet verplicht zijn, waren deze cijfers volgens de gezondheidsdienst vaak te rooskleurig.

De GGD neemt de NICE-cijfers (Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie) sinds eind maart als leidraad. 'In die cijfers wordt iedereen meegeteld die COVID heeft en in een ziekenhuis behandeld wordt. Dus ook als je voor iets heel anders naar het ziekenhuis gaat. Deze cijfers zijn daarom eigenlijk te negatief. Want deze aantallen laten niet zien wie er daadwerkelijk voor een COVID-behandeling is opgenomen. Omdat het landelijke dashboard gebruik maakt van de NICE-cijfers, hebben wij besloten voortaan ook gebruik te maken van deze cijfers. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor bestuurders en media om een vergelijking te maken met andere regio's', lichtte GGD Hollands Midden vorige week toe.