Gepubliceerd op 11 Oktober 2019 om 14.09 uur

Afsluiting hefbrug desastreus voor winkels: ‘Decembermaand komt eraan’

BOSKOOP - Een (langdurige) hefbrugafsluiting komt nooit goed uit voor winkeliers en kwekers in Boskoop, maar juist in het najaar is het extra rot. 'Voor ons breekt de belangrijkste tijd van het jaar aan, de decembermaanden', zegt Sander Jongejan (winkeliersvereniging Dorpskernwinkels Boskoop). 'Ook wij zitten in een piek in ons seizoen', voegt Michiel Gerritsen namens Greenport Boskoop toe.

Waar de winkeliers blij mee zijn is dat vrijdag- op zaterdagnacht de pontonbrug wordt aangelegd, zodat de veerpont niet de enige optie is om de Gouwe over te steken. Ook heeft de winkeliersvereniging gevraagd aan de gemeente Alphen of er tijdelijk extra parkeerplaatsen aan de overkant van de Gouwe gerealiseerd kunnen worden. 'Uit het verleden weten we dat er aan die kant een tekort aan parkeerplaatsen is als de hefbrug ontoegankelijk is', aldus Jongejan.

De duizenden vrachtwagens die normaal gesproken dagelijks door Boskoop rijden moeten nu omrijden via Waddinxveen of de N11. Zo'n ritje duurt wellicht een half uur langer, maar op duizenden vrachtwagens per dag is dat volgens Gerritsen een enorme kostenpost. 'We hebben sinds kort een hub, een soort verzamelplaats voor kwekers aan de Halve Raak in Boskoop. We gaan kijken hoe we die locatie kunnen inrichten om de schade zoveel mogelijk te beperken.'

Winkeliers vrezen honderdduizenden euro's schade

Met Sinterklaas en Kerstmis die aanstaande zijn sloeg de paniek donderdagavond, toen het nieuws binnenkwam over de hefbrug in Boskoop die per direct afgesloten moest worden omdat niet uitgesloten is dat de constructie bij belasting van de brug bezwijkt, toe bij winkeliers. 'Daarom zijn winkeliers extra geschrokken. Het winkellandschap is enorm veranderd, we zitten niet in de makkelijkste jaren voor winkeliers. Het is erg pijnlijk dat deze afsluiting er is met de belangrijkste maanden van het jaar voor de boeg', stelt Jongejan. Hij vreest een omzetderving van tonnen voor de winkeliers.

'Hoe groot de schade voor de greenport is, ligt eraan hoe lang het duurt', meldt Gerritsen. Zowel de winkeliers als de kwekers gaan zich op een later moment beraden over eventuele schadevergoedingen. Gerritsen: 'Hoe dan ook: het zet in ieder geval het probleem dat we in Boskoop hebben, namelijk dat de hefbrug de enige verbinding is tussen oost en west, nog eens extra op de kaart.' Al jaren wordt gesproken over het aanleggen van een tunnel onder de Gouwe door. Of die tunnel er daadwerkelijk gaat komen, moet in de komende jaren duidelijk worden.

Intocht Sinterklaas

Nog een maand en dan wordt Sinterklaas in Boskoop verwacht. De intocht trekt jaarlijks honderden kinderen, ouders, oma's en opa's naar de kade van de Gouwe. Ook de hefbrug staat dan vol mensen om de goedheiligman en zijn pieten te verwelkomen. 'Er zullen veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden op de kade. En kinderen kunnen niet op de brug staan', zegt Jongejan daar vooruitlopend op.

advertentie
 
advertentie