Algemene beschouwingen: grote zorgen bij oppositie om nieuw financieel beleid gemeente Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Geen concrete actie. Geen daadkracht. Geen lef.' Voormalig coalitiepartij D66, maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar deel uitmakend van de oppositie, is hard richting de nieuwe coalitie. 'Er moet iets gaan gebeuren en er gebeurt nu te weinig', vindt D66-voorman Gert van den Ham.

Die mening wordt gesteund door bijna alle andere oppositiepartijen. 'Deze begroting klinkt als het sprookje van de kleren van de keizer. We houden vol dat het goed gaat, maar als we eerlijk zijn hebben we grote problemen. De reserves zijn leeg en we hebben niet de financiële middelen om de ambities uit te voeren', aldus Ank de Groot van RijnGouweLokaal. 'Verkoop geen lucht.'

'We weten namelijk nu al dat deze begroting uit de pas gaat lopen. En we kunnen de doelen van dit gemeentebestuur alleen realiseren als we geld gaan lenen', uit Carlonie Blom haar zorgen. Bloms ChristenUnie, die de voorbije jaren verantwoordelijk was voor de wethouder financiën, maakt nu deel uit voor de oppositie. 'Er worden geen reserves opgebouwd.'

Onveilige fietspaden Zijde in Boskoop

Donderdagmiddag zijn de algemene beschouwingen. De Tweede Kamer doet dat daags na Prinsjesdag, de Alphense gemeenteraad ruim een maand later. De begroting voor de komende vier jaar wordt vastgesteld en voor politieke partijen is het de kans om te reageren op de financiële vertaling van het uit te voeren coalitieakkoord.

Oppositiepartijen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SP en RijnGouweLokaal verwijten de coalitie lef. SGP is de enige oppositiepartij die positief is over de begroting. 'De begroting is meerjaren sluitend en ons weerstandsratio (de financiële buffer die de gemeente heeft om acute grote financiële tegenvallers op te vangen, red.) is groen', stelt Hans van Kuijk.

Al vindt SGP wel dat er een einde moet komen aan de onveilige fietspaden aan de Zijde in Boskoop. Beter Alphen (Wil Verschuur) verwijt de coalitie niet een gebrek aan lef, maar heeft wel een lijst met punten waar ze het niet mee eens is, zoals de grote hoeveelheden groen die worden opgeofferd voor woningen en wegen en het tekort aan speellocaties voor kinderen.

Hogeschool bij NS-station in Alphen

Als de oppositie zijn zin krijgt, verandert er een hoop aan de begroting. VVD wil dat er geld gereserveerd wordt voor het onderhoud van de bruggen en vindt het onzin dat de gemeente Alphen laat onderzoeken op welke locaties nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, omdat dat al lang en breed duidelijk is in de ogen van Anouk Noordermeer.

Voor werkloze ouderen is niets geregeld en het Economic Development Board Alphen (EDBA), die de lokale economie moet stimuleren, boekt volgens RijnGouweLokaal te weinig resultaten en kan dus op bezuinigd worden. D66 wil dat er een hogeschoollocatie in Alphen aan den Rijn komt, bij voorkeur op de groenstrook langs het NS-station.

Tienercentrum MAX moet blijven en in de begroting opgenomen worden, eist Harre van der Nat (SP). Daarnaast mist SP plannen om de energietransitie, die is neergelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen, onvoldoende terug.

Goedekope en huurwoningen bouwen

Waar iedereen het wel over eens is, is dat er woningen gebouwd moeten worden. Al mag dat allemaal wat scherper en concreter geformuleerd worden door het college van burgemeester en wethouders, vindt de gemeenteraad. Waar en hoeveel woningen? 'Er moeten woningen komen voor jongeren, starters, mensen met een kleine beurs, gezinnen en ouderen', somt Marjon Verkleij (CDA) op. Ernst-Jan Straver (PvdA): 'Het blijft vaag voor wie de woningbouw bedoeld is. Als je langer dan vijf jaar moet wachten op een sociale huurwoning, gaat er iets goed mis.'

De coalitie (Nieuw Elan, CDA, GroenLinks) is vol lof over de begroting. 'Er staan geen belastingverhogingen in en ook de parkeertarieven handhaven we. De lasten voor onze inwoners blijven dus gelijk', stelt Robert Blom van Nieuw Elan. GroenLinks-leider René Driesen pleit voor het belang van zijn paradepaardje cultuur, een post waar nog wel eens op bezuinigd kan worden als op andere terreinen toch financiële tegenvallers ontstaan de komende jaren. 'Cultuur mag geld kosten, levert plezier op en brengt mensen samen. Het is ook goed voor de economie. Als Alphen een goed cultuuraanbod heeft, verhuizen jongeren minder snel naar de grote stad.'

Hoe nu verder?

Het debat gaat donderdagavond verder. Dan verdedigen de wethouders de financiële keuzes die zij voor hun portefeuilles maken. Aan het einde van de donderdagavond wordt de begroting voor de komende vier jaar vastgesteld. Er ligt een stapel moties en amendementen te wachten waar de raads- en collegeleden zich over gaan buigen. De begroting zal gesteund worden, ondanks de kritiek vanuit de oppositie, door een meerderheid van de gemeenteraad. Eventuele moties en amendementen die worden aangenomen zorgen voor hier en daar een aanpassing.