Gepubliceerd op 07 Augustus 2019 om 15.39 uur

Alle details over moord Aldrik Frik eind oktober bekend tijdens rechtszaak

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op woensdag 30 oktober gaat de inhoudelijke behandeling plaatsvinden van de rechtszaak naar aanleiding van de moord op Aldrik Frik. Dan wordt het volledige onderzoeksdossier openbaar gemaakt.

Het Openbaar Ministerie treedt die dag met alle informatie naar buiten over onder andere de wijze waarop Frik om het leven is gekomen en waarom zakenpartner Rik B. verdacht wordt van de moord.

De zakenpartner van Aldrik Frik (54) uit Dreischor, Rik B., blijft in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling eind oktober in voorarrest vastzitten. Dat werd woensdag besloten door de rechter tijdens de vierde pro-formazitting van deze rechtszaak.

Twaalf keer met bijl geslagen

Frik en B. waren samen eigenaar van vertaalbureau DBF Communicatie. Op 3 augustus 2018 werd Frik dood aangetroffen in het bedrijfspand aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. Frik is twaalf keer met een bijl geslagen en met een touw gewurgd. Anderhalve maand na Friks dood werd zijn zakenpartner aangehouden op verdenking van de moord. De officier van justitie stelt dat een financieel motief de aanleiding was voor de moord.

De 59-jarige B. uit Alphen aan den Rijn ontkent iedere betrokkenheid bij Friks dood, zei hij woensdag tegen de rechter tijdens de zitting. 'Ik wil nogmaals benadrukken niet schuldig te zijn. We hebben lief en leed gedeeld. Ik heb nooit met geweld te maken gehad. Wat Aldrik is aangedaan is de overtreffende trap van gewelddadig', tekende Omroep West, mediapartner van Studio Alphen, op tijdens de zitting.

B. was erbij toen bloedspatten ontstonden

Op het lichaam van B. zijn bloedspatten van Frik aangetroffen. Dat had het Openbaar Ministerie eerder al aangemerkt, maar werd woensdag bevestigd door B.'s advocaat. B. was er volgens de raadsman bij toen de bloedspatten ontstonden. Maar hoe dat gebeurde, weet B. - die volgens zijn advocaat in shock was - niet meer.

Een verzoek van de advocaat om opnieuw het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te laten onderzoeken of de bloedspatten ook op een andere wijze dan door geweld op B.'s lichaam terecht zouden kunnen zijn gekomen, wees de rechtbank af. De rechter vindt dat het NFI dat al uitvoerig heeft onderzocht.

Bewijs tegen verdachte

Het touw waarmee Frik is gewurgd, zat in een vuilniszak. Op die zak zijn sporen van B. aangetroffen. De bijl is in een naastgelegen sloot aangetroffen.

Daarnaast zijn er volgens de officier van justitie camerabeelden, telefoongegevens en een afgetapt telefoongesprek die de verdenking ondersteunen.

Lees ook: Directeur Alphens bedrijf met bijl en touw vermoord

advertentie
.
advertentie