Gepubliceerd op 24 Januari 2020 om 10.55 uur

Alle politieke partijen vertegenwoordigd in werkgroep nieuwe gedragscode

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle fracties in de Alphense gemeenteraad mogen één raadslid afvaardigen die plaatsneemt in de werkgroep om een nieuwe gedragscode voor politiekbestuurders op te stellen. Die afspraak is afgelopen dinsdag gemaakt tijdens een fractievoorzittersoverleg.

De gedragscode gaat aangepast worden naar aanleiding van de ophef die in november ontstond rond de neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Volgens de Alphense gedragscode had Spies haar volledige vergoeding uit nevenactiviteiten moeten afdragen in plaats van een wettelijk vastgesteld percentage.

Spies zegt die specifieke passage van de lokale regel niet te hebben gekend en ging ervan uit dat de landelijke richtlijn ook in Alphen gold. In de landelijke Gemeentewet staat dat een burgemeester zijn of haar neveninkomsten tot een bepaald bedrag mag houden, de rest moet afgedragen worden. Dat heeft Spies altijd gedaan.

Een advocatenkantoor heeft in opdracht van de gemeente Alphen de lokale richtlijn getoetst en geconcludeerd dat de Alphense gedragscode juridisch niet stand houdt. De nieuwe Alphense gedragscode zal in lijn komen te liggen met de landelijke richtlijn. De regels gelden niet alleen voor de burgemeester, ook voor alle wethouders en raadsleden.

Gemeenteraadsvergadering

Dit voorstel wordt aanstaande donderdagavond als hamerstuk behandeld tijdens de reguliere gemeenteraadsvergadering. Nadat dit besluit formeel is aangenomen door de raad, kan de werkgroep van start gaan met het opstellen van een nieuwe lokale gedragscode voor politiekbestuurders.

Lees ook: Burgemeester Spies reageert voor het eerst op kwestie neveninkomsten

advertentie
 
advertentie