Alle scholen, kinderopvanglocaties en horeca in Nederland dicht vanwege coronacrisis

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle scholen, kinderopvanglocaties, horeca, zwem- en sportgelegenheden in Nederland blijven de komende drie weken dicht om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dat heeft het kabinet zondag besloten.

De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Alle horecagelegenheden, zoals cafés, restaurants, coffeeshops en de StationsHuiskamers, moeten dicht per zondag 15 maart 18.00 uur om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt ook voor sport- en fitnessaccommodaties, sauna's en sexclubs.

Al deze sectoren sluiten de deuren tot en met maandag 6 april. Hotels blijven wel open. Het is nog niet bekend of thuisbezorging, drive-in en afhaal voor horeca wel blijft toegestaan.

Overzicht vitale beroepen

Welke beroepen zijn door de Rijksoverheid aangemerkt als vitale beroepen?

  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
  • Openbaar vervoer.
  • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, et cetera.
  • Vervoer van afval en vuilnis.
  • Kinderopvang.
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard).
  • Meldkamerprocessen.
  • Brandweerzorg.
  • Ambulancezorg.
  • GHOR.
  • Crisisbeheersing van de veiligheidsregio's.
  • Noodzakelijke overheidsprocessen Rijk, provincie en gemeente (betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades).

SCOPE Scholengroep

Donderdagavond besloten alle hbo-scholen en universiteiten al om de deuren de komende weken te sluiten. Dit weekend namen meerdere mbo-onderwijsinstellingen hetzelfde besluit, waaronder mboRijnland (voorheen ID College) dat een vestiging in Alphen aan den Rijn heeft.

Piet Jansen, voorzitter van het college van bestuur van SCOPE Scholengroep in Alphen, zei aan het begin van de zondagmiddag een ingrijpend kabinetsbesluit te verwachten. 'Ik kan me niet voorstellen dat scholen geen maatregelen treffen. Ik verwacht eerlijk gezegd dat de regering vanmiddag met het bericht komt.'

Ministers Arie Slob (ChristenUnie) en Bruno Bruins (VVD) voerden zondag overleg met organisaties in het onderwijs over het al dan niet openhouden van de scholen na het weekend. SCOPE overwoog om, als het kabinet niet zou ingrijpen, enkel door te gaan met examenleerlingen in kleine groepjes en andere leerlingen thuis les te geven.

Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo, zegt de regering. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Geen evenementen tot en met 6 april

De afgelopen donderdag aangekondigde maatregelen, zoals een verbod op alle bijeenkomsten voor meer dan 100 bezoekers, worden met een week verlengd tot en met maandag 6 april.

Onder meer museumpark Archeon, vogelpark Avifauna en bibliotheken zijn dicht, theaters Castellum en Flora hebben voorstellingen geschrapt.

Lees ook: Enorme drukte bij coffeeshops na nieuwe maatregelen coronavirus