Gepubliceerd op 14 Januari 2020 om 16.43 uur

Alphen aan den Rijn gaat voor aardgasvrije wijken in 2050

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn gaat een plan opstellen om de gehele gemeente aardgasvrij te maken. In 2050 wil Alphen een energie- en CO2-neutrale gemeente zijn. Door een zogeheten warmtetransitievisie op te stellen worden alternatieven uitgewerkt waarmee wijken op een duurzame manier aardgasvrij gemaakt kunnen worden.

In de visie, die in oktober 2021 klaar moet zijn, worden oplossingsrichtingen voorgesteld voor alle wijken in de gemeente. Het aardgas simpelweg afsluiten en alleen gebruik maken van het elektriciteitsnet is daarbij niet het vertrekpunt. 'We willen vooral kijken naar alternatieven voor het opwarmen van gebouwen', zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks).

Een van die alternatieven zou aquathermie kunnen zijn, waarbij warmte wordt gewonnen uit oppervlaktewater. 'Het zou fantastisch zijn als je met warmte uit de Oude Rijn omliggende gebouwen zou kunnen verwarmen.' Sinds vorig jaar loopt een onderzoek naar de mogelijke inzet van aquathermie in de Alphense Planetenbuurt. Ook stadsverwarming noemt wethouder Maat als een mogelijk haalbare oplossing voor sommige wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Nieuwbouw zonder gas

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad om een projectbudget van 140.000 euro gevraagd om de warmtetransitievisie op te kunnen stellen. 'Dat geld is nodig voor onderzoek en om tot een gedragen visie te komen, samen met stakeholders, bedrijven en inwoners', zegt Maat. De visie moet ook duidelijkheid geven over wanneer wijken van het aardgas worden afgesloten.

Nieuwbouwprojecten worden niet meer voorzien van een aardgasaansluiting. 'Daar zijn in het afgelopen jaar nog wel uitzonderingen op gemaakt, omdat we op sommige plekken heel graag snel nieuwbouw wilden. Maar dat is nu echt klaar.' Maat refereert daarmee onder andere naar een nieuwbouwproject bij het Alphense treinstation.

advertentie
 
advertentie