Alphen aan den Rijn heeft maar liefst drie klimaatburgemeesters

ALPHEN AAN DEN RIJN - Hans van Dam (79), Wilma Gerver (74) en Wouter van Straalen (30) mogen zich de klimaatburgemeesters van gemeente Alphen aan den Rijn noemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt deze namen bekend als aftrap voor de Nationale Klimaatweek.

In de Nationale Klimaatweek (NKW) spelen klimaatburgemeesters een belangrijke rol voor hun medebewoners. Hans van Dam, Wilma Gerver en Wouter van Straalen gaan de inwoners van gemeente Alphen aan den Rijn inspireren te verduurzamen en maatregelen te nemen om CO2-uitstoot te verminderen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een klimaatburgemeester. Iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 klimaatburgemeesters in 158 gemeenten.

In actie

Hans van Dam doet tijdens de Nationale Klimaatweek hetzelfde als wat hij altijd al heeft gedaan, namelijk het begeleiden van natuurwerk passend in het seizoen. Wilma Gerver is bestuurslid van tuinvereniging Groei & Bloei. Ze vertelt haar complete duurzame verhaal tijdens de NKW. Daarnaast houdt ze zich bezig met de volkstuinen, Archeon, de bijenmarkt, het aanplanten van bomen en het benaderen van boeren.

Wouter van Straalen wil met zijn omgeving in gesprek gaan. Gevoelens uiten en samen naar oplossingen kijken, zodat zorgen worden omgezet in handelingen. 'Wij zijn een product van onze omgeving. Zodra deze achteruit gaat, zullen wij dat ook doen', aldus Van Straalen.