Alphen aan den Rijn was per ongeluk drie minuten stil tijdens Dodenherdenking

Foto: Gerrit Spruijt
Foto: Gerrit Spruijt

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij de dodenherdenking in Alphen aan den Rijn werden dit jaar geen twee, maar bijna drie minuten stilte gehouden. Niet omdat de Alphenaren uit respect een extra minuut wilden meepakken, maar omdat het taptoesignaal te vroeg werd ingezet. 'Dan merk je pas hoe lang 50 seconden eigenlijk zijn', lacht Koos van Arkel, voorzitter van het Comité Herdenkingen Alphen aan den Rijn.

Voor Van Arkel was het de eerste herdenking als voorzitter. Volgens hem is de extra minuut stilte zijn eigen fout geweest. Nadat hij even voor achten zijn toespraak had gegeven, was aan hem de taak om het taptoe-signaal aan te kondigen. 'Dat had ik vooraf besproken met Samuel Schelling, die het signaal liet horen. Op mijn telefoon stond een klokje, zodat ik precies in de gaten kon houden hoeveel tijd ik nog over had', legt hij uit aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. 'We hebben afgesproken dat de stilte om 20.00 uur wordt ingezet, en daar wilde ik me aan houden. Ik stopte liever eerder dan dat ik daar overheen schoot.'

Toen Van Arkel na zijn speech het signaal gaf, zag hij dat er nog zo'n 50 seconden over waren voor 20.00 uur. 'Dan merk je pas hoe lang 50 seconden zijn', lacht hij. Al met al duurde de stilte twee minuten en 54 seconden. Een grote ramp? Nee hoor. 'Verder verliep alles zoals het moest verlopen. Na de stilte keek het Arti en Religioni mij aan, en werd het Wilhelmus ingezet', zegt Van Arkel.

Vergelijking met Oekraïne

In Alphen was het net als in de rest van Nederland voor het eerst in drie jaar dat de Dodenherdenking weer als vanouds plaatsvond met publiek. Burgemeester Liesbeth Spies sprak over het belang van herinneringen aan de oorlog. Ze noemde specifiek het verhaal van de 85-jarige Ger Bobeldijk uit Boskoop, die al twintig jaar over haar eigen oorlogservaringen verteld. 'Dankzij Ger Bobeldijk hebben duizenden kinderen nog uit de eerste hand mogen horen hoe het was om op te groeien temidden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog', aldus Spies.

Tijdens de herdenking trok Spies ook een onvermijdelijke vergelijking met de huidige situatie in Oekraïne. 'Het is intens verdrietig dat we, ruim 80 jaar na de Duitse inval, aan den lijve ervaren dat oorlog nog nooit zo dichtbij meer is geweest. Door de Russische inval in Oekraïne zien we nu met eigen ogen wat oorlog teweeg brengt. We zijn blij dat we, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers, vluchtelingen een veilig onderkomen hebben kunnen bieden.'

Lees ook: Terugkijken: Dodenherdenking in Alphen aan den Rijn