Alphen herbergt 15 kersverse natuurgidsen

Foto: Simone Zaal van Siza Fotografie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een groep van 26 Alphenaren en Nieuwkopers behaalde afgelopen weekend een diploma voor de opleiding tot natuurgids bij IVN Alphen aan den Rijn. De cursisten bestudeerden allemaal een eigen gebied, vier seizoenen lang. Zij mogen zich nu officieel natuurgids noemen. 

De opleiding wordt eens in de 4 à 5 jaar gegeven. 'Het is een fikse studie hoor', vertelt docent Gerda Bonninga. 'Het is de enige erkende opleiding tot natuurgids die zo gegeven wordt.' Het is de bedoeling dat de deelnemers goed leren kijken.

Toen Bonninga zelf de opleiding deed bekeek ze het voor haar bekende Park Rijnstroom met hele andere ogen. 'Ik zag ineens bomen die ik nog nooit gezien had. Als je een specht ziet zitten, moeten aankomende gidsen denken: waarom zit hij daar? Een specht heeft oude bomen nodig om in te hakken. Dat zegt wat over het gebied.'

Veengebied

Van deze groep kwamen 16 deelnemers uit Alphen aan den Rijn. Tijdens de opleiding hebben de cursisten veel lezingen gehad en natuurgebieden bezocht. Typisch voor deze omgeving is het veenweidegebied.

'Water speelt een belangrijke rol in deze omgeving', vertelt Bonninga. Toen de Romeinen hier waren, was dit moerasgebied. Het Hoogheemraadschap moet veel water wegpompen om te zorgen dat we droge voeten houden, omdat we onder NAP liggen. Een lezing vanuit het Hoogheemraadschap was daarom ook onderdeel van de opleiding. 

Naast alle ins en outs over het natuurgebied, moesten de natuurgidsen ook iets leren over didactiek. Een belangrijke tip: 'De gids moet altijd met zijn gezicht naar de zon staan, zodat de groep je kan zien.' Verder is het belangrijk om mensen zelf te laten proeven, ruiken en beleven. 'En je begint pas met praten als de groep bij elkaar is.'

Veel jonge deelnemers

Bonninga staat versteld van het enthousiasme van deze groep: 'Zelfs tijdens de opleiding begonnen de cursisten al met gidsen. Er zijn ook nog nooit zoveel jonge deelnemers geweest. Ze hebben er allemaal heel veel zin in, heel bijzonder.'

Een aanzienlijk deel van de gidsen is momenteel actief op de Nieuwkoopse plassen bij boottochtjes op zoek naar de purperreiger. Ook de coördinatie daarvan wordt door mensen uit deze groep gedaan. 

De deelnemers ontvingen het Natuurgidsen Diploma uit handen van de wethouders Relus Breeuwsma van Alphen aan den Rijn en Ines de Ridder van Nieuwkoop.