Alphen UIT den Rijn: natuur- en recreatiegebied Bentwoud ontdekken

Foto: Anke Steffers
Bentwoud start wandelroute Foto: Anke Steffers
Bentwoud takkenhut Foto: Anke Steffers
Bentwoud sloot Foto: Anke Steffers
Bentwoud speelbos Foto: Anke Steffers
Bentwoud strandje Foto: Anke Steffers
Bentwoud Bentjungle Foto: Anke Steffers
Bentwoud Bentjungle Foto: Anke Steffers
Bentwoud wandelpaden Foto: Anke Steffers
Bentwoud bloemrijk wandelpad Foto: Anke Steffers
KinderBomenBos Bentwoud Foto: Anke Steffers
Bentwoud Kabouterpad Foto: Anke Steffers

BENTHUIZEN/BOSKOOP - Deze zomervakantie gaat Studio Alphen uit in de gemeente Alphen aan den Rijn. Elke week bezoeken wij een locatie waar jong en/of oud gratis of tegen een kleine vergoeding cultuur kan snuiven, de natuur ontdekt of kan spelen. Deze week ontdekten wij het jonge natuur- en recreatiegebied Bentwoud.

Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. ‘Een jong bos. In 2016 is de inrichting van het natuurgebied afgerond, maar het is inmiddels al een flink bos’, schrijft Staatsbosbeheer. ‘De afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant en is tachtig kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. Het Bentwoud is met ruim achthonderd hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad.’

Bezoekers kunnen wandelen in het Bentwoud, op excursie gaan met de boswachter, er is een speelbos voor kinderen genaamd Bentjungle en zij kunnen digitale dierkaarten zoeken in de buurt van het Laarzenpad en de wandelroute Rondje Driehoek. Voor de allerkleinsten is er een Kabouterpad.

Ook ligt in het Bentwoud het Nationaal KinderBomenBos waar familieleden bomen planten ter herinnering aan hun pasgeboren of overleden kinderen. Op veel plaatsen in het gebied mogen de bezoekers van de paden af en echt struinen door het bos. Aan horeca zijn er Schenkerij De Boomgaard en Restaurant Roest op de golfbaan.

Ontdekken

Tijd om de nieuwe aanwinst voor Alphen aan den Rijn te gaan ontdekken. Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft wandelroutes door het Bentwoud in kaart gebracht. Maar liefst negen wandelingen heeft de vereniging uitgestippeld. Wij kiezen voor Rondje Driehoek. Een route van minimaal 5,3 en maximaal 6,5 km, aangegeven met rode paaltjes. Voor fietsers zijn er ook diverse fietspaden in het Bentwoud aangelegd. Fietsknooppunten in het Bentwoud zijn 56, 55, 51, 61 en 11.

De start van Rondje Driehoek is bij parkeerterrein Bentwoud-West, goed te vinden door de bruine borden te volgen. Op het parkeerterrein is daar even de twijfel. Waar is de start? Een stukje verderop wordt een paal zichtbaar waar bovenaan een bordje de richting wijst. Dichterbij gekomen is duidelijk dat er onder dit bord nog twee bordjes horen; deze zijn helaas verdwenen. Maar als prima vervanging zijn op paaltjes kleine bordjes met gekleurde driehoekjes geplaatst. Het is slechts een keer onderweg dat er op een splitsing een rood driehoekje mist, maar daarvoor hebben de Vrienden van het Bentwoud plattegronden per wandeling gemaakt.

Het geritsel van de wind door de bomen, struiken en grassen is hoorbaar. Er klinken tjirpende krekels en zoemende insecten in de bloemrijke bermen. Hoewel het Bentwoud nog volop in ontwikkeling is, zijn er al vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. De PlantNet-app helpt met het herkennen van de gewone berenklauw, vlijtig kruiskruid, de akkerdistel, boerenwormkruid en de wilde cichorei. Er vliegt een blauwe libelle, een vosje (vlinder), er is een fazant die er als een haas vandoor gaat en de eksters laten zich overal zien en horen.

Op sommige plekken is het gebied zo glooiend dat de aanblik buitenlands aandoet. De plattegrond biedt de mogelijkheid meermalen van de vaste route af te stappen met een streepjeslijn die de route inkort of verlengt. Net wat avontuurlijker dan de steentjes- en fietspaden. De extra slingers voeren langs een hondenstrand en het speelbos met een kabelbaan, klauterstammen en een hoge klimtoren met glijbaan.

Pauze

Halverwege loopt de route op een paar meter langs Schenkerij De Boomgaard. Tijd voor een kopje thee en een plakje boerencake. Daarna weer op stap, de temperatuur is opgelopen, er is weinig schaduw door de hoogstaande zon, maar onder de bosjes vandaan komt regelmatig een koel briesje. Het gebied is opvallend schoon en goed onderhouden. Er ligt weinig zwerfafval en de natuur is prachtig.

Weer bij het parkeerterrein is het Nationale KinderBomenBos niet ver weg. Een bos van 20 hectare met vijf cirkels die Geboortebomenkamers vormen en een Levensbomenkamer. In de Geboortebomenkamer groeien Geboortebomen voor nieuwe wereldburgers. De Levensbomenkamer is voor overleden kinderen. De stilte die er hangt, komt binnen.

Kabouterpad

Terug wandelend naar de auto staat een kabouter uitnodigend bij een smalle bos ingang; de kans om een stukje Kabouterpad mee te pakken. Overal wijzen vrolijk gekleurde kabouters de weg, dwars door het bos. Geen kabouterhuisjes en kabouterwaslijntjes met kabouterkleertjes, zoals deze soms in Kabouterbossen te vinden zijn, maar de route is leuk aangelegd.

Het Bentwoud nodigt uit om nog eens terug te komen. Een langere wandeling is te maken door de rode route omgekeerd te wandelen en dan een deel van de blauwe (Kinderbomenwandeling) mee te nemen.

Lees ook: Alphen UIT den Rijn: een bezoekje aan het Grootmoederstijd Museum