Alphen wil proefgemeente worden voor legaal telen van wiet

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil dat burgemeester Liesbeth Spies (CDA) Alphen aan den Rijn voordraagt bij het nieuwe kabinet als gemeente waar mogelijk een proef met gereguleerde wietteelt plaats kan vinden.

Spies gaat dat ook doen. ‘Het liefst zou ik helemaal geen coffeeshops en drugsgebruik in Nederland willen zien, maar dat is een illusie. Het is een feit dat de huidige situatie een heel dubbele is, met aan de voordeur de verkoop gedogen en aan de achterkant het importeren in de illegaliteit’, aldus Spies.

Het nieuwe kabinet roept gemeenten die een proef met legale wiet willen doen zich te melden. De teller staat volgens Spies al boven de dertig, dus het is alles behalve zeker dat Alphen de proef ook daadwerkelijk toegewezen krijgt.

Motie

De motie werd donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingediend door GroenLinks, SP en RijnGouweLokaal. CDA, Nieuw Elan, VVD, PvdA, GroenLinks, D66, SP, RijnGouweLokaal, Beter Alphen en Lijst Bontekoe steunden de motie. Daardoor was er een overgrote meerderheid.

Op welke plek in Alphen zou je legaal wiet gaan telen? ‘Overheid moet daar heel erg goed zicht op hebben’, vindt raadslid Erik van Zuylen (GroenLinks). ‘Het moeten professionele partijen zijn die goed gecontroleerd worden. Er mag geen criminaliteit aan te pas komen en de kwaliteit van de wiet moet goed zijn.’