Gepubliceerd op 21 Mei 2019 om 16.52 uur

Alphen wordt geen proefgemeente voor legaal telen van wiet

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn stelt zich niet langer kandidaat om proefgemeente te worden voor het legaal telen van wiet. Dat heeft burgemeester Liesbeth Spies besloten. Er is volgens Spies geen draagvlak onder de Alphense coffeeshophouders en de risico's op ongewenste neveneffecten is volgens haar groot.

In 2017 nam de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een motie aan waarin zij de burgemeester opdroeg om de gemeente Alphen voor te dragen bij het kabinet als gemeente waar mogelijk een proef met gereguleerde wietteelt plaats kan vinden. Het verkopen van wiet wordt aan de voorkant gedoogd, maar het importeren aan de achterkant gebeurt in de illegaliteit. Door toe te staan de wiet legaal geteeld wordt, hoopt de minister dat de criminaliteit afneemt.

Coffeeshops zouden afscheid moeten nemen van hun huidige leveranciers, terwijl ze niet weten of het product dat ze tijdens de proef verkopen aansluit op de wensen van hun klanten. De proef zou vier jaar duren, maar het is onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Er is ruimte voor tien gemeenten tijdens de proef, maar volgens burgemeester Spies heeft nog geen gemeente definitief aangegeven mee te willen doen. Gouda en Leiden hebben ook al afgezien van de proef.

Lees ook: Alphen wil proefgemeente worden voor legaal telen van wiet

advertentie
.
advertentie