Bobby Adekanye strijkt na FC Barcelona, Liverpool en Lazio neer bij ADO Den Haag: ‘Of ik echt zo goed ben?’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures) / ADO Den Haag

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het voetbalverhaal van de 21-jarige Bobby Adekanye is het verhaal waar heel veel jonge voetballers van dromen. Bij een amateurvereniging gescout worden, de overstap maken naar een betaald voetbalclub en daarna hopen op een topclub in Europa. Adekanye maakte het allemaal mee, maar zijn echte doorbraak is nog uitgebleven. Als speler van Lazio Roma wordt hij de komende maanden verhuurd aan ADO Den Haag om zijn belofte in te gaan lossen.

Adekanye verhuist als hij 4 jaar is met zijn moeder en broer van Nigeria naar Nederland. Het gezin strijkt neer in Alphen aan den Rijn. 'Mijn vader was al eerder naar Nederland gegaan om werk te zoeken zodat hij ons een beter leven kon geven. Dat is hem uiteindelijk gelukt en zo zijn wij in Alphen terecht gekomen', vertelt hij in een interview met Omroep West en Studio Alphen.

De piepjonge Adekanye weet, wanneer hij in Nederland aankomt, direct wat hij wil: profvoetballer worden. Zijn vader, keeper van Alphia, maakt zijn zoon lid. 'Ik was heel rustig en beleefd. Dat krijg ik mee uit mijn opvoeding', vertelt de aanvaller, die opviel vanwege zijn talent. 'Toen ik aansloot bij Alphia hadden we een meisje in het team. Zij was een van de besten uit ons team', weet hij zich te herinneren. Het gaat om Evi de Niet, die later zelf ook voor de ADO Den Haag Vrouwen zou gaan spelen.

Ik moest ook ballen afspelen aan haar - Bobby Adekanye

Bij Alphia staat Adekanye erom bekend dat hij in die tijd al liet zien, niet zelfzuchtig te zijn. De jongeling bracht het enige meisje uit zijn ploeg geregeld in stelling om een doelpunt te maken. 'Dat zei mijn vader ook vaak voor de wedstrijd. Ik moest ook ballen afspelen aan haar.' Een echte gentleman? 'Ja, en wanneer ik dat deed, scoorde ze ook vaak. Het was een goede tijd’, vervolgt hij bescheiden.

Alphia, Ajax, Barcelona, PSV, Liverpool, Lazio, Cadiz, ADO

Al snel weten ook de scouts Adekanye te vinden. Hij gaat op proef bij ADO Den Haag, Feyenoord en Ajax. Zijn keuze valt op laatstgenoemde. Via de Amsterdamse club maakt hij op 12-jarige leeftijd een droomtransfer naar FC Barcelona. Als tiener vertrekt hij in zijn uppie naar Spanje. 'Wie wil er nou niet bij de club van Lionel Messi en Andrés Iniesta spelen? Veel mensen zeiden toen: doe het niet, blijf nog hier. Maar alles gebeurt met een reden. Als ik die stap toen niet had gemaakt, had ik hier wellicht niet gestaan.'

Na drie jaar mag Adekanye niet meer voor FC Barcelona spelen. De Spaanse club wordt bestraft omdat het de FIFA-regels heeft overtreden bij het aantrekken van minderjarige voetballers uit het buitenland, zoals Adekanye. De Alphenaar gaat op huurbasis naar PSV. Na Eindhoven vervolgt hij als 16-jarige zijn carrière bij Liverpool, om het daar in vier jaar tijd te schoppen tot het beloftenteam.

Omdat de kans op speeltijd in de hoofdmacht van de kersverse Champions League-winnaar uit Engeland erg klein is, transfereert Bobby Adekanye in de zomer van 2019 naar SS Lazio. Bij de club uit Rome (Italië) debuteert hij in het eerste elftal, scoort hij in de Serie A en maakt hij speelminuten in de Europa League. Dit seizoen is er geen ruimte voor hem. Na een huurperiode bij het Spaanse Cadiz CF, waar hij vaker niet speelt dan wel, is Adekanye sinds ruim een week ADO-huurling.

'Ik heb 'het latje' zelf hoog gelegd'

'Of ik echt zo goed ben?', herhaalt de jeugdinternational de vraag. Want iemand met een CV van dat hem die bij ADO Den Haag komt voetballen, dat gebeurt niet dagelijks. 'Haha, dat zeg je niet over jezelf. Maar ik kan wel zeggen dat ik een lekker balletje kan trappen.'

'Ik heb de lat vrij hoog gelegd voor mezelf. Ik vind het normaal dat mensen veel van mij verwachten. Als ik een slechte wedstrijd speel en er komt kritiek, dan moet ik dat accepteren. Het is mijn werk. Ik heb ‘het latje’ zelf hoog gelegd en ik moet 'het latje' altijd raken.'

Het doel van Adekanye: ADO Den Haag behoeden voor degradatie uit de eredivisie. Afgelopen zondag maakte hij zijn debuut. De aanvaller startte zeven dagen na zijn presentatie meteen in de basis. Na een uur voetballen werd hij gewisseld. ADO speelde overigens met 1-1 gelijk tegen Sparta Rotterdam.