Alphenaren verbolgen over filmopnames met nepvuurwapens in De Ridderhof: ‘Onvoorstelbaar!’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Veel Alphenaren reageren ontsteld op de aankondiging van filmopnames in winkelcentrum De Ridderhof waarbij nepvuurwapens gebruikt gaan worden. De opnames van KRO-NCRV gaan gebruikt worden voor een jeugdfilm die verder niets te maken heeft met het schietdrama in het winkelcentrum in 2011. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Aanstaande maandag vinden de opnames plaats van 8.00 tot 19.00 uur. Daarbij worden ook politieauto's ingezet. 'De film gaat over een jongen die in een volkswijk woont en op het verkeerde pad beland', vertelt Jorrit Jan Reuten, locatiemanager van de jeugdfilm, aan Omroep West. 'Tijdens de filmopnames in De Ridderhof komen er politieauto's aanrijden en wordt er gerend door het winkelcentrum. Er wordt geen schietpartij in scène gezet', benadrukt Reuten.

De keuze voor het Alphense winkelcentrum is opmerkelijk te noemen vanwege het schietdrama dat er plaatsvond, waarbij zes mensen werden gedood. 'De film heeft niets te maken met het verleden van De Ridderhof. Het is gewoon een winkelcentrum dat goed bij deze film past', laat de locatiemanager weten. Waarom er in dit geval niet voor een ander winkelcentrum is gekozen, komt volgens Reuten doordat de regisseur dit winkelcentrum het meest geschikt vond. 'Dit is een keuze van de regisseur', voegt hij toe.

'Zijn ze gek geworden?'

Veel Alphenaren reageren vrijdag vol ongeloof op de aankondiging. 'Van elk winkelcentrum in Nederland kiezen ze De Ridderhof. Zijn ze gek geworden?', valt onder andere te lezen. 'Dat hier toestemming voor is gegeven, is echt te gek voor woorden', schrijft een ander. Bij sommige reacties lopen emoties hoog op. 'Hoe bedoel je de gemeente Alphen geeft nog even een trap na bij de slachtoffers van toen.' 

Eerder meldde de gemeente Alphen aan den Rijn dat omwonenden en ondernemers geïnformeerd zijn over de filmopnames die gaan plaatsvinden. 'Het is allemaal afgestemd met politici, de winkeliersvereniging en omwonenden', laat een woordvoerder van de gemeente weten aan mediapartner Omroep West. Toch geven meerdere Alphenaren via sociale media aan van niets te weten. 'Totaal niet geïnformeerd. Komt de brief zeker maandag', reageert iemand.

Politieactie in april

Veel politie voor de deur en in het winkelcentrum zorgde op 29 april dit jaar nog voor veel gefronste wenkbrauwen. Toen vond er een urenlange politieactie plaats rondom De Ridderhof. Na 'een melding van een mogelijke dreiging' via alarmnummer 112 werden op grote schaal agenten, waarvan de meeste met kogelwerende vesten rondliepen, en een politiehelikopter ingezet.

De politie liet later weten dat er na onderzoek geen verdachte omstandigheden waren aangetroffen. Om wat voor melding het precies ging, vertelde de politie niet.

Lees ook: Filmopnames met politieauto’s en nepvuurwapens bij De Ridderhof