Alphenaren weten weg naar energietoeslag van 1300 euro goed te vinden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn heeft aan 3125 huishoudens de energietoeslag van 1300 euro uitgekeerd. Ondanks dat de gemeente vindt dat Alphenaren de weg naar de toeslag goed weten te vinden, lijken nog ruim duizend huishoudens geen aanspraak te hebben gemaakt op de toeslag.

De eenmalige energietoeslag is in het leven geroepen als tegemoetkoming voor de fors hogere energierekeningen. De toeslag is automatisch uitgekeerd aan huishoudens die onder andere een lopende uitkering hebben. Volgens de gemeente gaat dat in totaal om 2476 huishoudens.

Huishoudens met een inkomen van niet hoger dan 120 procent van het sociaal minimumbedrag per maand, kunnen niet door de gemeente worden benaderd en moeten zelf de toeslag aanvragen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestaat de totale doelgroep in de gemeente uit 4300 huishoudens. Dat houdt in dat ruim 1800 huishoudens zelf een aanvraag kunnen indienen. Daarvan hebben zich al 649 huishoudens zich bij de gemeente Alphen aan den Rijn gemeld.

Toch is niet helemaal duidelijk hoeveel huishoudens exact gebruik kunnen maken van de toeslag. 'We weten niet of een huishouden zoals bedoeld in de definitie van het CBS gelijk staat aan onze voorwaarden voor de verstrekking van de Energietoeslag', aldus de gemeente.

Toeslag online aanvragen

De toeslag is online aan te vragen via de website van de gemeente Alphen aan den Rijn. Eerder is de energietoeslag verhoogd van 800 euro naar 1300 euro. Huishoudens die de energietoeslag van 800 euro al hebben ontvangen, hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. De overige 500 euro wordt automatisch overgeschreven.