Alphense Boys en ARC blij dat hoofdklassen zaterdag en zondag samen lijken te gaan: ‘Noodzakelijk en prachtig’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na volgend seizoen, en heel misschien zelfs aankomend seizoen al, moet het dan toch echt gaan gebeuren: de zaterdag- en zondaghoofdklassen gaan samengevoegd worden tot een nieuw op te zetten vierde divisie. Dat betekent dat Alphense Boys de zo gewenste overstap naar het zaterdagvoetbal kan maken én dat de derby tegen ARC op het programma kan komen te staan.

Er wordt al tijden gesproken om de afdelingen van onder meer ARC en Alphense Boys met elkaar te mixen, maar in de voorbije jaren haalden alle concrete plannen de eindstreep niet. Voor het eerst is er nu een voorstel dat goedgekeurd is door de voetbalbond en voorgelegd gaat worden aan de verenigingen tijdens de najaarsvergadering. De kans dat op zaterdag 4 december wordt ingestemd, lijkt groot.

Vanaf aankomend seizoen wordt het voor eerste- tot en met vierdeklassers mogelijk om 'horizontaal' over te stappen van het zondag- naar zaterdagvoetbal. Oftewel: wie nu in de zondag-tweede klasse speelt kan ervoor kiezen om naar de zaterdag-tweede klasse te gaan. Een club die dat in het verleden wilde, moest verplicht afzakken naar het laagste niveau: de zaterdag-vierde klasse.

Alleen voor de twee derde divisies en de vier hoofdklassen zou deze vlieger niet opgaan. Ook vrijwillig degraderen naar de zaterdag-eerste klasse wordt niet toegestaan door de KNVB. 'Dan gaat de kwaliteit van het zondagvoetbal te erg achteruit', zei de voetbalbond daar afgelopen zomer over. Terwijl clubs die aan het einde van het seizoen via de reguliere weg zouden degraderen weer wel mogen overstappen.

Om nu te voorkomen dat verenigingen bewust gaan degraderen, is naar een oplossing gezocht. 'Er blijven anders toch te weinig clubs over voor een normale competitie, is de redenatie nu. 'Uit onderzoek bleek ook dat hier draagvlak voor is onder spelers, trainers en bestuurders', schrijft de KNVB nu. De vier vierde divisie-competities gaan regionaal ingedeeld worden: minder reisafstanden. 'Daarmee leveren we ook een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.'

'Voetbal verbindt'

Bij Alphense Boys heerst optimisme na de aankondiging van maandag. 'Wij zijn blij dat er beweging is en dat dingen gebeuren waardoor we in elk geval vanaf het seizoen 2023-2024 op zaterdag kunnen spelen', zegt Gerard Haverkamp, bestuurslid van Alphense Boys. 'Maar, wij gaan nog graag met de KNVB in gesprek om vanaf aankomend seizoen (2022-2023) over te stappen. Wij vinden het belangrijk om zo snel mogelijk die stap te maken.'

En dus kan het zomaar zijn, tenzij op korte termijn een van beide ploegen promoveert of degradeert, dat de derby ARC - Alphense Boys voor het eerst in competitieverband gespeeld gaat worden. 'Prachtig', vindt Haverkamp dat. 'Voetbal verbindt. En nog los van de clubkas bereik je maatschappelijk veel meer met dit soort potjes dan tegenstanders van ver weg. Het is niet voor niks zo dat Quick Boys en Katwijk hun wedstrijden willen uitstellen omdat er vanwege corona tijdelijk zonder publiek gespeeld moet worden.'

ARC ziet 'alleen maar voordelen'

'Ik kan me het verschrikkelijk goed voorstellen dat de zondagverenigingen dit willen. Het wordt een treurige bedoeling op zondag', reageert ARC-voorzitter Irma Ligtvoet op haar beurt. Ook de Racing zal dan een aantal extra Randstad-tegenstanders treffen, in plaats van dit seizoen drie keer naar oost-Gelderland af te moeten reizen. 'Voor ons wordt het ook alleen maar makkelijker. Ik zie voor ons geen negatieve punten.'

En ARC - Alphense Boys? 'Dat zou fantastisch zijn. Wij hebben het er tijdens onze onderlinge oefenwedstrijd afgelopen zomer ook over gehad en zouden het enorm toejuichen', besluit Ligtvoet.

Minder eerste- en tweede klassen

De KNVB vindt daarnaast dat de landelijke- en districtcompetities niet op elkaar aansluiten. In plaats van de elf eerste klassen nu, moeten er in de toekomst acht eerste klassen komen. Ook het aantal tweede klassen moet op de schop. In Zeist vinden ze dat op dat niveau nog maar zestien competities moeten zijn, in plaats van de 22 nu. 'Daarnaast houden we aan de onderkant van de piramide te weinig teams over voor de vijfde klasse', schrijft de bond ook.

Om op districtsniveau de nieuwe competitie-indeling te kunnen bewerkstelligen, zal er een versterkte degradatieregeling nodig zijn. Dat kan binnen één seizoen, waardoor er heel veel clubs kunnen degraderen. Of verspreid over twee seizoenen, waardoor er nog steeds meer clubs degraderen dan normaal, maar niet zo'n groot aantal. Vanaf volgend jaar moet dit als het aan de KNVB ligt dit worden ingevoerd.

Lees ook: Alphense Boys steunt rechtszaak die zondaghoofdklassers naar zaterdag moet helpen