Alphense cultuurvisie in tweede instantie wel door gemeenteraad

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Met de nodige moeite loodst wethouder Leo Maat (GroenLinks) zijn cultuurvisie door de Alphense gemeenteraad. Enthousiast is de politiek nog niet, maar de wethouder zijn huiswerk voor de derde keer opnieuw laten maken - met het bijbehorende uitstel - vindt de gemeenteraad al helemaal geen goed idee.

Coalitiepartij CDA vindt de cultuurvisie nog steeds te mager. Er zijn veel open eindjes. Zo ontbreken het poppodium, popmuseum, accommodaties, erfgoedbeleid en de nieuwe bibliotheek in de visie. Als het aan CDA ligt komt wethouder Maat volgend jaar met een aanvulling zodat de eerste ambities, zoals het aanstellen van een cultuurmakelaar, al waargemaakt kunnen worden.

Steun GroenLinks en Nieuw Elan

GroenLinks-fractievoorzitter René Driesen noemt de door zijn eigen wethouder aangepaste cultuurvisie een stuk beter uitgewerkt dan de vorige versie. In financieel opzicht mag er wel een schepje bovenop. 'Als wij onze culturele doelstellingen willen waarmaken, moet er meer geld komen. De beschikbare drie miljoen euro gaat met name naar gebouwen, niet naar cultuur zelf.'

Ook Nieuw Elan, die samen met CDA en GroenLinks het college vormen, is positief gestemd. Raadslid Petra Hoogenes spreekt van een mooie aanzet die het vertrekpunt kan zijn om de culturele wensen te vervullen.

Oppositie: 'De visie ontbreekt'

De oppositie denkt er anders over. 'Ik mis de visie, er is geen onderbouwing en er zijn rekeningfouten gemaakt in de financiële berekeningen', stelt Jeroen Matthijssen (VVD). 'Ik ben niet onder de indruk. Jammer dat het alleen over Alphen aan den Rijn gaat en niet over de kernen', vindt Bram Strookman van Beter Alphen. 'Ook wij vinden de uitwerking van deze nota tegenvallen. De uitwerking is niet veel gegroeid ten opzichte van de vorige versie. Ook ontbreken de financiële koppelingen waar de gemeenteraad om vroeg', wijst Monique Romeijn (ChristenUnie).

Martin Aarnoudse van SGP is het daarmee eens. 'Veel te algemeen. Veel elementen zou je ook kunnen terugzien in een sportvisie.' SP haalt uit: 'Dit is opnieuw een slecht werkstuk. De kaft is anders, maar aan de inhoud is weinig veranderd', concludeert Iris van de Kolk. 'Waarom heeft u niet gekozen voor bepaalde activiteiten in bepaalde accommodaties? Er moeten keuzes gemaakt worden, want we lopen financieel leeg op onze panden', meent Ronald van der Stouwe (RijnGouweLokaal).

D66'er Gert van den Ham is milder dan afgelopen voorjaar, toen hij zwaar teleurgesteld was over de cultuurvisie, en wil vooruitkijken: 'We moeten aan de slag en niet blijven hangen in discussies over of dit wel of geen visie is.' Ook PvdA mist de visie. Maar... 'Ik ben het ermee eens: laten we aan de slag gaan en dan zien we wel verder', aldus Albert Bremer. Bert Lekx (Wijken en Kernen Belangen) vult aan: 'Schouders eronder en doorpakken!'

Besluit gemeenteraad

Op donderdag 17 oktober debatteert de gemeenteraad wederom over de cultuurvisie. Het beleidsplan zal dan in meerderheid worden aangenomen door de raadsleden, zo werd donderdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad.

Eind april presenteerde wethouder Maat zijn eerste cultuurvisie, maar werd in mei teruggefloten. Maat moest terug naar de tekentafel.

De vernieuwde cultuurvisie werd in september gepresenteerd. Onder meer een cultuurmakelaar moet de verschillende culturele organisaties met elkaar verbinden en er gaat onderzoek gedaan worden naar de beste locatie voor een poppodium.

Hieronder kun je de radio-interviews met Marjon Verkleij (CDA), Petra Hoogenes (Nieuw Elan) en René Driesen (GroenLinks) beluisteren.