Alphense evenementensector demonstreert vanwege dreigende faillissementen

Gepubliceerd op 12 augustus 2020 om 13.58 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Net zoals in de rest van de wereld kleurden ook in Alphen aan den Rijn dinsdagavond gebouwen vuurrood. In het kader van #RedAlert en #WeMakeEvents vroegen bedrijven uit de evenementenbranche, maar ook de cultuursector, aandacht voor de gevolgen voor hun werk nu door het coronavirus alle evenementen zijn afgelast.

'Wij luiden de noodklok. Als er dit jaar niks gebeurt, gaat een kwart van de audiovisuele bedrijven in Nederland failliet', beweert Wouter Kikstra van Wout Events, die het initiatief heeft genomen dat ook Alphen aansluit bij deze actie.

Onder meer het oude raadhuis in het Alphense Burgemeester Visserpark werd verlicht met rode lampen. In andere steden gebeurde hetzelfde met onder meer het Koninklijk Concertgebouw, Johan Cruijff Arena, Tivoli Vredenburg en Paradiso.

'4,5 procent werkgelegenheid in Nederland'

Nederlandse leveranciers van evenementen roepen de regering op om de landelijke steunpakketten te continueren. Het gaat onder meer om de NOW-, Tozo- en TVL-regelingen, die het voor werkgevers mogelijk maakt om van de Rijksoverheid een tegemoetkoming te krijgen in de personeelskosten.

'Ik denk ook dat we dat verdienen', vindt Steven Loos van licht- en geluidverhuurbedrijf EventCo. Hij stipt aan dat de cultuursector, waar de evenementenbranche deel van uitmaakt, goed is voor 46 miljard euro van het bruto nationaal product, meer dan de landbouwsector. 'Dat is 4,5 procent van de werkgelegenheid in Nederland. En van die mensen zijn er straks heel veel werkloos. 4 miljard euro overheidssteun voor KLM, dat een net zo groot aandeel heeft in het bruto nationaal product, staat in schril contrast met de 300 miljoen euro voor de cultuursector en niets voor de evenementenbranche.'

Twaalf Alphense bedrijven sloten aan bij de actie. Naast kleinere lokale licht- en geluidbedrijven waren dat onder meer KT Events (bedrijf dat evenementen opbouwt), Gromax Verhuur en Controllux (een van de grootste leveranciers in Nederland voor theaters en studio's).

advertentie advertentie