Alphense gemeenteraad ruilt digitaal vergaderen weer in voor fysieke debatten

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Met een mondkapje op (voor aanvang) en met handschoenen aan zat Robert Blom van Nieuw Elan donderdagavond voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer in de raadzaal. Met alle raadsleden en wethouders op gepaste afstand, was er voor het eerst weer een fysieke gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn.

De digitale raads(commissie)vergaderingen waren geen doorslaand succes de voorbije drie maanden. Weliswaar konden de broodnodige politieke besluiten genomen worden, maar internetverbindingen werkten lang niet altijd waardoor niet alle thuiszittende raadsleden op het moment suprême hun bijdrage konden leveren of stem uitbrengen. Ook werkten livestreams niet altijd waardoor debatten voor de buitenwereld niet te volgen waren.

Om nog maar te zwijgen over een dertigtal stemmingen tijdens een raadsvergadering over woningbouw, die vanwege het op afstand vergaderen hoofdelijk moesten gebeuren. Vermenigvuldig je dertig keer stemmen met 39 raadsleden, betekent het dat je tot 's nachts 01.00 uur doorvergadert en vervolgens moet beslissen om op vrijdagavond verder te gaan.

Gemeentebode thuis langs bij raadsleden

Toch was het de bedoeling om pas vanaf juli weer fysiek te gaan vergaderen. Maar de installatie van Erik van Zuylen als wethouder vervroegde het proces. Een wethoudersstemming gebeurt anoniem en schriftelijk. Zou de vergadering digitaal hebben plaatsgehad, hadden raadsleden thuis het briefje moeten invullen en was de bode van de gemeente Alphen aan den Rijn langs alle huizen gereden om de briefjes op te halen. De uitslag zou zodoende een aantal dagen op zich hebben moeten laten wachten.

In een nieuwe setting werd donderdagavond vergaderd. Alleen de raadsleden die het woord zouden voeren, zaten op de gebruikelijke stoelen in de politieke arena. Alle andere raadsleden namen plaats achter een eigen tafel even verderop in de zaal. En omdat dat niet genoeg ruimte was om alle politici een plek te geven, zat ook nog een enkeling op de publieke tribune.

'De raadsleden zitten ontzettend ver uit elkaar. Je hebt bijna een verrekijker nodig om de mensen achterin de zaal te kunnen zien', aldus burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Het zal volgens haar betekenen dat politieke beraadslagingen binnen de eigen fractie tijdens een vergadering op een andere manier georganiseerd gaan worden. Maar ondanks dat zijn de raadsleden blij dat het digitaal vergaderen voorbij is. 'Heel blij', aldus SP'er Iris van de Kolk. Anouk Noordermeer (VVD): 'Digitaal mis je interactie. Dat is er nu weer.'