Alphense gevangenis krijgt speciale afdeling voor vluchtgevaarlijke gevangenen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gevangenis (PI) in Alphen aan den Rijn krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe afdeling met strenger toezicht. De afdeling is bedoeld voor criminelen met een vluchtrisico of een maatschappelijk risico. Minister Dekker van Rechtsbescherming kondigt de komst van de nieuwe afdeling maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

In de PI wordt een zogeheten Afdeling Intensief Toezicht (AIT) ingericht. Op zo'n afdeling zitten minder mensen dan op een reguliere vleugel, en de directeur kan er extra toezichtsmaatregelen opleggen. Gedetineerden op een AIT hebben ook een eigen dagprogramma, waardoor ze niet in contact komen met gevangenen op de andere afdelingen.

Een AIT is bedoeld voor criminelen die niet voldoen aan de criteria voor plaatsing in een Extra Beveiligde Inrichting, zoals de gevangenis in Vught, maar voor wie wel een vorm van extra toezicht nodig is. Het gaat om enkele tientallen gedetineerden. Er zijn nu twee van dit soort afdelingen, in Leeuwarden en Krimpen aan den IJssel, Alphen krijgt dus de derde. Minister Dekker bekijkt daarna of er nog meer van dit soort afdelingen moeten komen.