Alphense grasmattenkoning van Feyenoord maakt kans op titel Fieldmanager van het jaar

Foto: Vakblad Fieldmanager

ALPHEN AAN DEN RIJN – Mario Spaans uit Alphen aan den Rijn maakt kans op de titel Fieldmanager of the Year 2023. Spaans is één van de drie genomineerden. De prijs wordt uitgereikt door het vakblad Fieldmanager. Tijdens het tweede Green Gala op woensdag 22 november, wordt de winnaar bekendgemaakt.

De Alphense grasmeester heeft helemaal zijn draai gevonden bij Feyenoord. Afgelopen seizoen eindigde zijn grasteam bovenaan in de veldencompetitie. Spaans heeft sinds zijn aanstelling verschillende veranderingen teweeggebracht. De club heeft moderne machines aangeschaft om onderhoud van het veld makkelijker en beter te maken. Daarnaast is precisiebemesting gestegen op de agenda. Allemaal om de kwaliteit van het veld in De Kuip te verhogen.

Teamprestatie

‘Als team moet je hetzelfde doel voor ogen hebben en ook nastreven, want wij zijn eigenlijk de belangrijkste schakel die als taak heeft om te zorgen voor een goede grasmat waar de selectie van Feyenoord dagelijks op speelt’, legt de 54-jarige fieldmanager van Feyenoord uit.

De Alphenaar is nu één jaar werkzaam als fieldmanager van de Rotterdamse club en benadrukt dat hij de nominatie voor de titel ook te danken heeft aan de prestatie van zijn team. ‘Ik kan zoveel willen of bedenken, maar zonder het team gaat dat allemaal niet.’

Spaans is vereerd door de nominatie. ‘Ik was al heel erg gecharmeerd dat ik uit werd genodigd voor een gesprek en dat ik bij de laatste vijf kanshebbers zat. Dat ging allemaal erg leuk. Ik ben heel enthousiast over de nominatie.’

Van jongs af aan fan

Eind 2021 wordt Spaans via LinkedIn benaderd om aan de slag te gaan bij Feyenoord. Hij is al van jongs af aan een trouwe fan van de club en daarom klopte zijn hart direct sneller. ‘Ik was niet per se fanatiek aan het zoeken naar iets anders’, verklaart Spaans. ‘Ik zag dit echt als een uitdaging. Ik dacht, praten kan altijd. Ik had namelijk toch niks te verliezen.’

Het management van de regerend landskampioen was onder de indruk van zijn ervaring. Spaans had daarvoor 27 jaar gewerkt als hoofdgreenkeeper van Golfbaan Hitland. Daarnaast had hij ervaring als leidinggevende en kennis van het gras.

De eerste kennismaking met de club verliep goed, maar de Alphenaar moest alles even laten bezinken. Toch raakte Spaans helemaal overtuigd na extra gesprekken met het management en toen hij mee mocht lopen met het grasteam tijdens een duel tegen Ajax. ‘Ik kreeg tijdens die dag een duidelijker beeld van de werkwijze’, vertelt hij.

Het heilige gras

Het veld van De Kuip staat bekend als een uitstekende grasmat. Het hoge verwachtingspatroon was voor Spaans geen reden om aan de overstap te twijfelen. Daarom begon hij 1 november 2022 in Rotterdam.

Hij zorgt met zijn team voor een goede staat van het heilige gras in de thuishaven van Feyenoord. ‘Het is een topsportklimaat waar we over praten’, vertelt Spaans. ‘Ze willen slechts één ding: een perfecte grasmat. Het veld ligt onder een vergrootglas van de toeschouwers in het stadion en de kijkers voor de tv.’

Na een hectische start weet hij ondertussen zijn stempel te drukken op het onderhoud. De spelers geven hem feedback over de grasmat na iedere wedstrijd. Spaans is niet alleen verantwoordelijk voor het veld in De Kuip. Hij is ook verantwoordelijk voor het onderhouden van vijf velden op Varkenoord, twee velden en een keepershoek op het trainingscomplex van de hoofdmacht.

Verkiezing sinds 2010

De verkiezing voor Fieldmanager van het jaar wordt al sinds 2010 georganiseerd door het vakblad Fieldmanager. Met deze prijs wil men aandacht geven voor het vakmanschap en het belang van de fieldmanagers.

‘De jaarlijkse uitverkiezing is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke onderscheiding in de sector’, vertelt hoofdredacteur Hein van Iersel. ‘De glans van de prijs straalt ook af op het bedrijf of de organisatie waar de winnaar werkzaam is.’