Alphense Jaarmarkt weer ouderwets goed bezocht: ‘Hartstikke leuk dat ie er weer is’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het was woensdag weer ouderwets druk in het centrum van Alphen aan den Rijn tijdens de jaarmarkt. Tienduizenden bezoekers liepen achter elkaar aan, op zoek naar koopjes bij de vele marktkramen en standhouders.

Een van die marktkraamhouders is John Planjer. Zijn kraam stond volgepakt met cd's en lp's. 'Eigenlijk uit mijn collectie, want ik heb ontzettend veel verzameld in de loop van de veertig à vijftig jaar', zegt Planjer. 'Mijn zolder zit vol en af en toe zegt mijn vrouw ook: ruim eens wat op. Dus ik ga eens wat opruimen.'

Zijn klanten struinen door de bakken, op zoek naar werk van hun favoriete artiest of band. Het valt Planjer op dat werk uit de jaren zestig en zeventig bij steeds meer jongeren in de smaak valt. Een jongedame tikte een lp van Elvis bij hem op de kop. 'Ik verzamel een paar platen van hem, door mijn oma', zegt de jongedame.

Bij veel kraampjes kon er alleen met contant geld betaald worden en daarom is het druk bij de pinautomaten in het centrum. 'Straks is ie leeg', zegt iemand in de rij. Wie eenmaal gepind heeft, kan het vervolgens ook snel weer uitgeven. 'Ik heb shirtjes, truien en sokken voor mijn kinderen', zegt een mevrouw die daarna op weg ging richting de kindermarkt voor 'prulletjes'.

Optredens

Rond het middaguur had het shantykoor 'De Kreunende Sluisdeuren' de optredens op het Rijnplein afgetrapt. Het oudste lid van het koor is 89 jaar oud en is vereerd om op het podium te staan: 'Dat wij hier mogen optreden is fantastisch. Ik ben een geboren en getogen Alphenaar en ik vind het hartstikke leuk dat de jaarmarkt er weer is. Vooral de saamhorigheid, dat je oude bekenden weer tegenkomt', zegt hij tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

In de avonduren werd het podiumprogramma afgesloten met optredens van onder meer John de Bever en STUK. Het straatfeest in de Julianastraat, dat de laatste jaren ook werd georganiseerd op de avond van de jaarmarkt, werd dit jaar niet georganiseerd.

Lees ook: Marketentster is na 45 jaar nog steeds onverminderd populair als typische Jaarmarkt-lekkernij