Alphense molens ingezet tegen wateroverlast in polders

De Steektermolen afgelopen vrijdag Foto: Pieter Koopmans

ALPHEN AAN DEN RIJN – Op verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland hielp vrijdag een aantal molenaars van de Rijnlandse Molenstichting mee om de enorme neerslag van afgelopen week uit de polders te malen. In Alphen aan den Rijn ging het om de Steektermolen en de Vrouwgeestmolen.

Met het normale gemaal konden verschillende polders niet op peil blijven. Daarom kwam vrijdag een aantal verzoeken binnen bij de stichting om de molens in te zetten als extra bemaling.

'Redelijk uniek' 

'Hier en daar worden molens wel eens gevraagd om te helpen malen', vertelt Pieter Koopmans van de Steektermolen. 'Maar op zo'n grote schaal is dat wel redelijk uniek. Ik heb het op deze manier nog niet meegemaakt.' 

Naast de twee Alphense molens maalden ook de Lisserpoelmolen in Lisse, de Hoogewegsemolen in Noordwijk, de Hoop doet Leven in Voorhout en de Zwanburgermolen in Warmond mee. 

'Uitzonderlijk nat weer' 

Bart Vermeulen, secretaris van de Rijnlandse Molenstichting, licht de situatie toe: ‘Het is uitzonderlijk nat weer, dus veel molenaars hielden al rekening met de mogelijkheid om te moeten helpen met malen. Maar het is toch fijn dat een aantal met hun werkgever vrij heeft kunnen regelen. Het zijn immers allemaal vrijwilligers.’

De afgelopen tijd viel er zoveel water, dat het bij de Steektermolen tien centimeter boven het gewenste peil stond. De molens maalden dit weekend ook vanwege de molendraaidagen die iedere eerste zaterdag van de maand plaatsvinden. Inmiddels is het peil bij de Steektermolen weer op het juiste niveau.