Alphense scanauto beboet ruim 13.000 foutparkeerders, goed voor 850.000 euro

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 13.442 bekeuringen voor foutparkeren zijn in 2020 uitgedeeld dankzij de scanauto van de gemeente Alphen aan den Rijn. De prenten vertegenwoordigen een waarde van zo'n 850.000 euro. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente openbaar heeft gemaakt.

2022 bekeurden hebben bezwaar ingediend. 756 boetes werden geseponeerd, zeventig zaken lopen nog.

Het college van burgemeester en wethouders zegt bij monde van wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan), die verantwoordelijk is voor het parkeerbeleid, te verwachten dat het uiteindelijke totaalbedrag - na aftrek van de geseponeerde zaken - op ongeveer 740.000 euro gaat uitkomen.

Boetebedrag verlagen?

RijnGouweLokaal heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd. De gemeente mag geen geld 'verdienen' aan boetes. Als in een jaar meer bekeuringen worden uitgeschreven dan was voorzien, moet de hoogte van een boete het jaar daarop worden verlaagd. De politieke partij uit de gemeenteraad wil weten waarom dit niet is gebeurd voor 2021, aangezien de opbrengsten in 2020 hoger zijn dan begroot.

De gemeente antwoordt dat Alphen geen 'winst' maakt op de bekeuringen. De kosten waar de gemeente voor opdraait om de handhavers te betalen, de scanauto te laten rijden en om de bonnen te innen, liggen hoger dan de totale boeteopbrengst. Daarom blijft het huidige bedrag gehandhaafd. Of de prijs van een bekeuring omlaag gaat vanaf 1 janauri volgend jaar, beslist de gemeente komend najaar.

Leereffect

De scanauto rijdt sinds december 2019 rond, op zoek naar automobilisten die beboet kunnen worden. Omdat de scanauto in 2020 nieuw was en automobilisten moesten wennen aan het verhoogde risico op een boete, verwacht Schotanus dat 'het leereffect' dermate groot is geweest waardoor het aantal bekeuringen vanaf 2022 terugneemt.