Gepubliceerd op 10 Oktober 2019 om 9.26 uur

Dertien Alphense vrouwen bouwen huizen in Malawi

ALPHEN AAN DEN RIJN - Team Joining Hands uit Alphen aan den Rijn vertrekt volgende week vrijdag naar Malawi. Dertien Alphense vrouwen gaan twee woningen bouwen in het oost-Afrikaanse land. De actie wordt georganiseerd door de non-profit organisatie Habitat for Humanity.

Voor Irma Vandeveen is het de vierde keer dat ze mee gaat op een zogenoemde bouwreis. 'We gaan bouwen voor twee gezinnen', vertelt ze. 'Het zijn allebei alleenstaande moeders met vier en vijf kinderen.' Momenteel wonen deze gezinnen in krotten gemaakt van leem. 'Zodra het gaat regenen spoelen de muren weg', zegt Vandeveen. 'Het gezin moet zichzelf en alle belangrijke spullen dan in plastic wikkelen om droog de nacht door te komen.'

Daarom vindt ook Astrid Burgers het belangrijk om mee te gaan. 'Het is mijn eerste keer, dus ik laat het grotendeels op me afkomen', aldus Burgers. 'Maar ik heb begrepen dat we samen met de gezinnen gaan bouwen.' Dat bevestigt Vandeveen. 'We bouwen niet voor, maar met de gezinnen', zegt zij.

Handen en voeten

Het communiceren gaat daarom vooral met handen en voeten. 'Het is heel mooi om te ervaren dat je met aanwijzen en gezichtsuitdrukkingen elkaar toch kunt verstaan', vertelt Vandeveen, die eerder al naar Nepal trok om te bouwen.

'Een groep vrouwen uit het dorp had toen bedacht dat wij als Nederlandse vrouwen in hun kleding moesten lopen. Met gebaren maakten ze aan ons duidelijk wat ze wilden en uiteindelijk werden wij in de jurken gehesen', herinnert ze zich.

Op 18 oktober vertrekt Team Joining Hands naar Malawi. Ze verblijven twee weken in Afrika.

advertentie
 
advertentie