Alrijne Ziekenhuis: ‘Geld verzekeraars op dus we sluiten operatiekamers’

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alrijne Ziekenhuis sluit in de maand oktober de operatiekamers in de vestigingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Een woordvoerder bevestigt berichten hierover in het Leidsch Dagblad. De ok's in Leiderdorp blijven wel open, maar daar worden in beginsel enkel verzekerden van Zorg en Zekerheid geholpen.

Reden voor de maatregel zijn de vergoedingen die zijn afgesproken met verzekeraars. Die zijn te laag en het geld is op. Het ziekenhuis wil niet dooropereren op eigen kosten, en daarom worden operaties afgezegd. Zorg en Zekerheid is de grootste verzekeraar bij Alrijne en daar is nog wel voldoende budget beschikbaar.

De woordvoerder zegt dat er inmiddels gesprekken zijn gevoerd met andere verzekeraars en dat er ook extra geld beschikbaar is gekomen. Maar dat is onvoldoende om door te blijven opereren. Een uitzondering wordt gemaakt voor spoedeisende zorg, oncologische zorg, kindergeneeskunde tot 16 jaar, verloskunde en artrosezorg.

Overleg met specialisten

Andere operaties worden dus niet meer uitgevoerd. 'Als dat medisch verantwoord is', zegt een woordvoerder. Het afzeggen van de operaties gebeurt volgens haar in overleg met de behandelend specialist.

Patiënten die van de maatregel de dupe dreigen te worden wordt aangeraden om hun verzekering te bellen en te vragen om wachtlijstbemiddeling. Dan zouden ze mogelijk in een ander ziekenhuis terechtkunnen voor de behandeling.

Patiënten de dupe

De Patiëntenfederatie maakt zich zorgen over de situatie in Alrijne. 'Dit is niet hoe de zorg zou moeten werken', zegt een woordvoerder. 'Patiënten zijn de dupe van deze maatregel en het leidt tot veel onzekerheid en onrust.' De Patiëntenfederatie hoopt dat het ziekenhuis en de verzekeraars er snel uitkomen.