Analyse: hoe kon AVV Alphen in laatste drie minuten terugvallen van 2-1 voor naar 2-3 verliezen?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de radio- en televisieverslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de wedstrijden.

'Alphense Boys moet zich richten op periodetitel'

Opnieuw een tegenvaller voor Alphense Boys zondag. In de thuiswedstrijd tegen IFC bleven de Alphenaren steken op 1-1. 'Na afloop heerste de teleurstelling vanwege de twee verliespunten en de afgekeurde goal vlak voor tijd', zag verslaggever Erik Joustra. 'Maar er was ook grotendeels tevredenheid over het vertoonde spel.' Niet voor het eerst dit seizoen miste Alphense Boys vele grote kansen en werd een moment van onoplettendheid genadeloos afgestraft.

Alphense Boys staat inmiddels elf punten achter de koploper in de Hoofdklasse B. Voorafgaand aan dit weekend kondigde Joustra aan dat Alphense Boys moest winnen om later dit seizoen mee te gaan doen om de titel. 'De titel is ver weg. Het winnen van de tweede of derde periode moet het doel zijn. Alphense Boys heeft het team ervoor om uitschieters te noteren', vindt Joustra. 'Kansen benutten is het credo. Ze worden voldoende gecreëerd.'

Dit artikel gaat verder onder deze samenvatting van Alphense Boys - IFC

Een dag eerder zag Joustra ARC met maar liefst 5-2 verliezen van Roda '46: 'Alles ging mis. Veel balverlies voorin en op het middenveld, veel fouten achterin.' Een regelrechte offday. 'Het zat er zaterdag gewoon niet in. En daarnaast speelde Roda slim op de snelle omschakeling. Net als vorig seizoen moet ARC elke wedstrijd 100 procent geven. Het gaat niet vanzelf.'

BSC '68 verloor voor de derde week op rij. 'BSC kreeg pas na 25 minuten grip op de wedstrijd en met name in de tweede helft creëerde BSC een aantal kansen. Het scorend vermogen is een probleem', concludeert verslaggever Peter Fase. Hij stelt dat een winstpartij niet te lang moet uitblijven. Anders heeft dat gevolgen voor het zelfvertrouwen. 'BSC '68 mist met Jelle Verhoef en Falco Henzen twee sterkhouders door blessures. Dat is moeilijk op te vangen.'

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met Mark Evers (ARC) en Kenneth Soechit (BSC '68)

Floreant zorgde voor een mooie verrassing door LSVV '70 te verslaan. 'Floreant heeft me verrast', erkent verslaggever Herman Scholten. 'Het is een goed voetballende ploeg die zijn best doet om verzorgd op te bouwen. Ook LSVV '70 heeft zo'n ploeg maar zij maakten wat verdedigende foutjes.'

De Boskopers weten de oplossing te vinden vanuit de verdediging. De ploeg straalt rust uit. Dat is nieuw ten opzichte van vorig seizoen. 'Daarnaast heeft Floreant een gevaarlijke en veel bewegende spits in Jeffrey Hilgeman, die iedere verdediging handenvol werk bezorgt.'

Dit artikel gaat verder onder dit radio-interview met Floreant-trainer Paul Pikaar

Alphia had het geluk aan de broek hangen dit weekend. Van 0-3 achter naar 3-3 gelijk en tussen de 85ste en 89ste minuut een 3-4 achterstand ombuigen in een 6-4 overwinning. AVV Alphen blijft zitten in de hoek waar de klappen vallen. Vlak voor tijd leidde Alphen nog met 2-1 tegen RKDES, maar verloor uiteindelijk toch met 2-3.

'RKDES kreeg in de 87ste minuut een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De verdedigers van Alphen stonden achter de spelers van RKDES die in de muur stonden, waardoor er een onoverzichtelijke situatie voor keeper ontstond. De vrije trap ging door een kluwen van spelers in de zestien meter en verdween in de verre hoek. Direct na die goal stond de organisatie van Alphen niet goed en kwam RKDES er gevaarlijk uit, met drie aanvallers tegen twee verdedigers van Alphen. De keeper redde in eerste instantie nog wel, maar de rebound ging er alsnog in', blikt verslaggever Thijs de Ruiter terug.

Overigens, wel een terechte overwinning voor de bezoekers, vindt De Ruiter: 'RKDES was over de gehele wedstrijd gezien de betere ploeg. Het duurde erg lang (ballen tegen de paal en lat, red.) voordat zij dit overwicht om konden zetten in doelpunten.' Nul punten uit drie wedstrijden. Wat is het gevoel in de kleedkamer? 'Alphen stevende op de winst af. Ook het grote aantal blessures speelt niet maar. Toch heeft trainer Rob de Lange hoop dat in de komende wedstrijden - gezien het programma met Bernardus, ASC en Graaf Willem II VAC - de punten wel pakken', besluit De Ruiter.

Dit artikel gaat verder onder dit radio-interview met Alphen-trainer Rob de Lange