Analyse: nieuwe speelstijl Alphense Boys, grote opluchting AVV Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Iedere vrijdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de radio- en televisieverslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de wedstrijden.

'ARC en Zwammerdam scoren veel te moeilijk'

De nieuwe speelstijl van Alphense Boys lijkt zijn vruchten af te werpen. Met twee controleurs op het middenveld, Thom Nouwens die om de twee spitsen heen speelt en verhuizingen op de backposities won de formatie van Hein van Heek vorige week al met 3-5 bij de nummer twee van de ranglijst Gemert, zondag werd koploper Halsteren met 2-0 gevloerd. Maar er is meer, zag verslaggever Erik Joustra. 'Het is vooral de beleving. Er wordt strijd getoond en Alphense Boys speelt effectief. Niet altijd te mooi alles willen oplossen', aldus Joustra over Boys' eerste thuiszege van dit seizoen. 'En ook al is het geen Alphense Boys-voetbal, het is nog steeds genieten.'

De uitblinker bij Alphense Boys was de doelman. Waar Tim van der Linden in de vorige wedstrijden niet altijd vrijuit ging bij tegendoelpunten, keepte hij zondag fenomenaal. 'Tim was de absolute uitblinker. Dankzij hem pakte Alphense Boys de punten.' De roodwitten klimmen naar de achtste plek in de Hoofdklasse B. Het gat met de lijstaanvoerder, Groene Ster, is geslonken tot acht punten. Maar het zit allemaal nog erg dicht bij elkaar. Het gat met de directe degradatieplekken is groot, de nacompetitiestekken liggen slechts vier punten achter Alphense Boys.

Dit artikel gaat verder onder de samenvatting van Alphense Boys - Halsteren

Waar Alphense Boys er bovenop lijkt te komen, zit ARC in een moeilijke fase. De Racing is een klasse beter dan menig tegentander, maar komt nauwelijks tot scoren. 'Tot de rand van het strafschopgebied wordt er prima gespeeld, maar in 'de zestien' ontbreekt de nodige stootkracht. Als je de score tegen Breukelen even wegdenkt, dan is het doelsaldo 7-10 in vier wedstrijden. Dat laat zien dat er onvoldoende scorend vermogen is', analyseert verslaggever Herman Scholten.

Afgelopen weekend speelde ARC gelijk tegen CSW. In blessuretijd scoorde Stefan den Horder pas de gelijkmaker. Trainer Mark Evers stelt dat het al een paar weken te lang duurt voordat ARC alles op de rit heeft. 'Ik denk dat hij in de opstelling een wijziging wil gaan aanbrengen. Mij valt op dat Lionel Frederik en Luca Janszen goede voetballers zijn, maar uiteindelijk te weinig brengen. Wellicht komen enkele oud-gedienden als Robin de Hey en Daniël van Leeuwen dan weer bovendrijven.'

Dit artikel gaat verder onder dit interview met Mark Evers over CSW - ARC

Waar het ook niet lekker liep, bij Alphen. Maar zondag dit weekend werd er voor het eerst gewonnen. 'De opluchting was groot. Blijdschap was er vooral doordat de nul werd gehouden. De overwinning werd na afloop opdragen als een collectieve teamprestatie', beschrijft verslaggever Henk Griffioen die Alphen - ASC (3-0) becommentarieerde.


'Alphen was de veel betere voetballende ploeg en kreeg de beste kansen. ASC hanteerde vaak de diepe bal en gokte op een goede ingeving van hun gevaarlijke spits Ilker Kacar. De uitslag had gezien de kansen voor Alphen veel groter moeten uitvallen.'

Dit artikel gaat verder onder dit radio-interview met Rob de Lange over Alphen - ASC

Alphia blijft het goed doen. Voor de derde keer in vier wedstrijden won Alphia. Deze keer met 1-0 van VVSB. 'Het is en blijft knap van Alphia. En met name in de eerste helft werd er goed gespeeld', vindt Peter Fase. Met nog vier wedstrijden te spelen en evenveel verliespunten als de koploper, kan er voorzichtig worden gesproken over en periodetitel? 'Nou, na afloop hadden ze het bij Alphia met name over veilig spelen. Ik vind dat niet terecht. Zoals Alphia nu presteert, moet je naar boven kijken in plaats van naar beneden.'

Angelo Leverock zei na afloop te hopen dit spel nog een aantal weken vast te houden, zodat Alphia zo snel mogelijk veilig is. Na de winterstop, als de velden minder worden, kan Alphia wel eens punten gaan verspelen, is zijn mening. 'Uiteraard gaan ze ook punten verspelen, dat weten ze ook. Maar voorlopig doen ze mee voor de eerste periode. En de rol van underdog spelen doen ze goed. Ze hebben een goede verdediging die niet snel in paniek raakt en makkelijk overeind blijft', reageert Fase daarop.

Dit artikel gaat verder onder de samenvatting van Alphia - VVSB

Zwammerdam speelde net als vorige week gelijk en leed, net als bij wel meer wedstrijden dit seizoen, aan de kansen missen-ziekte. 'Er had meer ingezeten als men in de eerste helft de vier 100 procent kansen had benut. Dan gaat een al oude voetbalwet in werking: scoor jezelf niet dan doet de tegenstander het wel', aldus Cees van Leeuwen.

'In de tweede helft werd Sporting Leiden beter. Damme was geen schim meer in vergelijk met de eerste helft. Dit verval is te groot en als dit zo blijft dan wordt het seizoen lang en lastig', gokt Van Leeuwen. 'Maar wellicht kan de trainer het tij keren, te beginnen tegen BSC '68 zaterdag. Het gelijkspel (1-1) tegen Sporting Leiden was in ieder geval terecht.'

Dit artikel gaat verder onder dit radio-interview met Jack Harmsen over Zwammerdam - Sporting Leiden

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.