Analyse: slechts twee wedstrijden maar wel twee hele slechte wedstrijden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Iedere vrijdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de radio- en televisieverslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de wedstrijden.

'Niet om aan te gluren'

Slechts twee competitiewedstrijden stonden er op het programma, omdat het een inhaalweekend was. Maar het publiek had beter thuis kunnen blijven. Bar en boos was het. 'Het tempo lag veel te laag en er werden weinig tot geen kansen gecreëerd', blikt verslaggever Peter Fase terug op BSC '68 - Alphia. 'Ook werd maar moeizaam de vrije man gevonden. Eigenlijk verdiende de wedstrijd geen winnaar. Nu heeft de minst slechte, Alphia, gewonnen.'

Toen BSC '68 in blessuretijd alles of niets ging spelen, counterde Alphia naar de 0-2. Althans, dat dachten de oranjehemden. Maar de clubgrensrechter van BSC stak zijn vlag de lucht in. Onterecht, bleek uit televisiebeelden. Sander Egberts stond geen buitenspel. 'Ik constateerde het ook al toen ik verslag deed. Clubgrensrechters blijven altijd een discussie. Ze zijn teveel verweven met hun club.' Een advies? 'De scheidsrechter zal meer op zijn eigen intuïtie moeten fluiten.'

Dit artikel gaat verder onder de televisie-samenvatting van BSC '68 - Alphia

Ook Meerburg - Koudekerk was slecht. 'Ontzettend veel balverlies van beide kanten en nauwelijks uitgespeelde kansen. Koudekerk schoot letterlijk maar twee keer op doel in negentig minuten tijd', zag verslaggever Michel la Faille. 'En dat had nog een derde schotkans moeten zijn want evenals bij BSC '68 - Alphia werd ook in dit duel een doelpunt onterecht afgekeurd vanwege buitenspel.'

Wat ook opvallend was, was de 1-1 die werd goedgekeurd. 'Ik heb niet vaak gezien dat een scheidsrechter ziet dat de bal over de doellijn is terwijl hij zelf op 30 á 40 meter van de achterlijn staat. Maar eerlijk is eerlijk, hij had gelijk', bleek uit televisiebeelden.

'De uitleg van de scheidsrechter was wel bijzonder: ik wist het voor 99 procent zeker, maar omdat de verdediging van Meerburg niet protesteerde gaf dat voor mij de doorslag. We roepen met z'n allen dat we niet zoveel moeten zeuren tegen scheidsrechters, en terecht, maar je moet wel oppassen dat je op deze manier protesteren gaat bemoedigen', besluit La Faille.

Dit artikel gaat verder onder de televisie-samenvatting van Meerburg - Koudekerk

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.