Angst voor hoge nood in het openbaar? Gemeente Alphen aan den Rijn start nieuwe actie

toiletten Foto: Pexels

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na een aangenomen motie in 2017 om een onderzoek in te stellen naar openbare toiletten en aansluiting bij de HogeNood-app, verschenen in 2018 bij Alphense ondernemers 'Hier kun je naar de wc'-stickers. Hoe staat het er anno 2022 voor in Alphen aan den Rijn?

Eén op de vier buikpatiënten gaf in 2018 aan dat zij regelmatig thuisblijft, uit angst om geen toilet te kunnen vinden. De Maag Lever Darm Stichting ontwikkelde daarom, samen met de Toiletalliantie, de HogeNood-app. Lokale winkeliers en ondernemers die hun toilet openstellen, kunnen dit in deze app kenbaar maken.

In de gemeente Alphen ging centrummanager Marc Krimpenfort begin 2018 langs bij winkeliers en horecaondernemers om hen te vragen een zogeheten 'Hier kun je naar de wc'-locatie te worden. Ongestuukt aan de Van Mandersloostraat in Alphen was de eerste winkel die besloot zijn wc open te stellen. Eigenaar Sander Niesthoven hoefde er geen seconde over na te denken. ‘De klanten moeten door de keuken heen, maar daar heb ik geen enkel probleem mee’, vertelde Van Niesthoven in februari 2018. ‘En tja, ons concept is niet voor niets service.’ Hij kreeg de 'Hier kun je naar de wc'-sticker om op zijn winkelruit te plakken.

Na Ongestuukt volgden meer winkeliers en ondernemers. De oranje met witte sticker op de deur of de winkelruit laat zien waar mensen met hoge nood terecht kunnen. De sticker is echter nogal klein en bij hoge nood kan het vinden van een sticker te veel tijd vragen. Daarvoor dient de HogeNood-app. Voor mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten en ouderen, maar ook voor ieder ander die hoge nood heeft.

De HogeNood-app toont dat in alle kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn (Zwammerdam uitgezonderd) er één of meer locaties zijn waar mensen naar de wc kunnen. Niet overal is dit gratis. In de app kan op plaatsnaam en op gps (de locatie waar je op dat moment bent) gezocht worden. Pinnetjes in de kleuren groen, oranje en rood tonen de locaties. De kleur van de pin maakt duidelijk of het toilet op het moment dat er hoge nood is, open is. Daarnaast zijn de adressen als lijst weergegeven. Door op de pin te klikken, is te zien of een toiletbezoek gratis is of dat er een kleine bijdrage wordt gevraagd. De kaart in de app wijst de weg naar de dichtstbijzijnde locatie. De HogeNood-app is te downloaden vanuit Google Play en de App Store.

Toiletvriendelijke gemeente

‘Het plakken van de stickers en het actualiseren van de gegevens in de app van HogeNood in 2018 was een eenmalige actie’, laat de gemeente weten. ‘In november 2021 dienden negen partijen een nieuwe motie in waaraan nu gewerkt wordt.’ Op Wereld Toiletdag in 2021 bleek namelijk dat Alphen aan den Rijn 53ste stond op de ranglijst van 'toiletvriendelijkste gemeente van Nederland'. En op negen in de provincie Zuid-Holland. De negen partijen verzochten het college ‘haar ambitie te verhogen' ten aanzien van de ranglijst en in de top-3 van Zuid-Holland te willen komen.

Ook werd op 28 maart 2022 de 'Agenda Toegankelijk Alphen aan den Rijn' behandeld. In de gemeente wonen bijna 25.000 mensen met een fysieke, psychische en/of verstandelijke beperking waarvoor een toilet bezoeken belangrijk kan zijn. Op deze agenda staat ook het doel om meer toiletten in Alphense winkelcentra toegankelijk te maken.

In het najaar starten wij een nieuwe actie om ondernemers te stimuleren hun toilet open te stellen - gemeente Alphen aan den Rijn

Sinds de motie in 2017 heeft de gemeente er geen openbare toiletunits bij gekregen. Wel groeide het aantal lokale ondernemers dat de ‘Hier kun je naar de wc’-sticker plakte en zich meldde in de app. In het najaar begint de gemeente een nieuwe actie. ‘Als gevolg van de coronacrisis hebben veel ondernemers en semi-openbare gebouwen hun toilet gesloten. Daarom starten we dit najaar een actie om ondernemers weer te motiveren het toilet open te stellen en de nieuwe stickers te plakken, die wij ook zullen verspreiden. Daarnaast hebben we een licentie op de app van HogeNood afgesloten, zodat we de gegevens continu kunnen actualiseren. Bovendien kunnen ondernemers zelf via een speciale koppelcode hun eigen toilet in de app aanmelden en actueel houden. Verder onderzoeken we waar openbare toiletten ontbreken (bijvoorbeeld in wandel- en fietsgebieden) en zullen we indien nodig de raad voorstellen doen om dit te verbeteren.’

Tot slot laat de gemeente weten dat zij werk gaat maken van het feit dat er in Zwammerdam geen enkele ‘Hier kun je naar de wc’- locatie is.