Anne (10) mag zich het komende jaar kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn noemen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn is woensdag bekendgemaakt. Na drie spannende opdrachten heeft de jury een keuze gemaakt. Anne heeft de strijd tussen de zes kandidaten gewonnen en mag zich de nieuwe kinderburgemeester noemen. 

‘Ik was heel gelukkig, want ik wilde al heel lang de nieuwe kinderburgemeester worden’, vertelt Anne in De Ochtendshow. Het was voor haar ook de eerste en laatste kans om mee te doen aan de selectierondes: ‘Je mag alleen in groep 7 meedoen met de selectierondes, want dan mag je in groep 8 aan de slag’, legt ze uit.

Om kinderburgemeester te worden moest Anne drie opdrachten doen. Een prijs uitreiken, een pitch houden en een interview geven voor een echte journalist. De prijsuitreiking viel het beste in de smaak bij Anne. ‘Ik vond het heel erg leuk om de medaille om te doen, te feliciteren en vragen te stellen.’ Het interview vond Anne het moeilijkst. ‘Ik vond het heel moeilijk om recht voorruit te blijven kijken in de camera.’

Plannen als kinderburgemeester

Anne vindt het niet alleen leuk om kinderburgemeester te zijn, ze heeft ook grote plannen. ‘Ik vind het heel belangrijk dat de stem van kinderen gehoord wordt. Mijn grootste plan is dat speeltuinen voor iedereen toegankelijk worden.’ Maar hiermee moet ook de kinderraad het eens zijn.

Na de zomervakantie wordt de planning voor Anne bekendgemaakt. Vanaf dan wordt het ook mogelijk om haar te volgen, maar daar gaat ze nog aan werken met haar ouders. Ze gaat in ieder geval eerst van haar zomervakantie genieten.

Taken kinderburgemeester

Als kinderburgemeester ben je de voorzitter van de kinderraad. Samen bedenken zij een project dat voor alle kinderen in de gemeente belangrijk is. Ook mag de kinderburgemeester samen met burgemeester Liesbeth Spies op pad.

Hieronder is het interview met Anne, de nieuwe Kinderburgemeester, te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.