ARC kiest voor competitie uitspelen, Alphense Boys wil halve competitie

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com) / Arjan de Graaf

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan ARC ligt wordt de voetbalcompetitie na de hervatting volledig uitgespeeld. Die voorkeur heeft de club doorgegeven aan voetbalbond KNVB. Als het aan Alphense Boys ligt, wordt een zogeheten halve competitie afgewerkt.

Drie opties gaf de KNVB aan de verenigingen die uitkomen in het topamateurvoetbal: het volledig uitspelen van de huidige competities, de resultaten van de reeds gespeelde wedstrijden schrappen en een nieuwe halve competitie afwerken met de clubs uit de huidige competitie, of de teams uit één afdeling worden verdeeld over twee poules waardoor clubs wél tegen iedere tegenstander een thuis- en uitwedstrijd spelen.

Wat ARC betreft, dat sterk aan de competitie in de zaterdag-Hoofdklasse A begon en derde op de ranglijst staat, wordt de competitie uitgespeeld. De Racing heeft voor 'optie 1' gekozen. Eerder deze maand sprak trainer Mark Evers zijn voorkeur daar al voor uit. Twee keer per maand midweeks spelen en extra wedstrijden rond Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren zouden soelaas moeten bieden. Al zegt Evers nu: 'Of dat realistisch is...'

Behaalde resultaten laten staan

Steeds meer twijfels zijn er of de competities inderdaad op 16 en 17 januari 2021 hervat kunnen worden, zoals de KNVB wil. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden vorige week aan dat de intelligente lockdown tot half januari zal duren. Daarna hebben clubs nog een week of twee de tijd nodig om hun spelers wedstrijdfit te krijgen.

Alphense Boys ziet het niet gebeuren dat de competitie volledig uitgespeeld kan worden. De club heeft de voetbalbond medegedeeld voor 'optie 4' te gaan, een niet bestaande keuzemogelijkheid. Namelijk een halve competitie waarbij de tot nu toe behaalde resultaten niet geschrapt worden. Alphense Boys heeft evenveel verliespunten als de koploper in de zondag-Hoofdklasse A. Meerdere clubs dringen bij de KNVB aan op deze variant. Vooralsnog wil de voetbalkoepel daar niet aan. Dat wordt pas een optie als de competities vanwege de coronasituatie niet medio januari hervat kunnen worden.

Als de KNVB 'optie 4' niet wil meewegen, kiest Alphense Boys voor de variant waarbij een nieuwe halve competitie wordt gespeeld en alle clubs met nul punten beginnen. Iedereen speelt dan één keer tegen elkaar, thuis of uit. 'Wij denken dat dit het meeste recht doet aan het seizoen', aldus bestuurssecretaris Gerard Haverkamp.

De KNVB benadrukt de gevraagde adviezen van de verenigingen als een niet-gebonden peiling te beschouwen. Uiterlijk half december wil de KNVB een besluit nemen. Dan wordt ook duidelijk hoe alle andere voetbalcompetities worden hervat.

Zaterdagvoetbal

Alphense Boys hoopt nog altijd vurig op een overstap van de zondag- naar de zaterdaghoofdklasse. Mogelijk krijgen zondaghoofdklassers eenmalig de mogelijkheid om over te stappen naar de zaterdaghoofdklasse. De KNVB laat bij monde van een woordvoerder weten dat daar half december meer duidelijk over wordt.

Lees ook: 'Eén of twee midweekse voetbalwedstrijden per maand moet makkelijk kunnen'