Archeologische skeletten gevonden op bouwplaats in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op de bouwplaats aan de Raadhuisstraat in Alphen aan den Rijn, waar een nieuw woningcomplex gebouwd gaat worden, zijn menselijke resten aangetroffen uit een ver verleden. Deze week zijn vlak naast de Swaenswijkbrug drie skeletten en een schedel gevonden onder de grond.

Het is nog niet bekend uit welke tijd de overblijfselen stammen. 'We spreken in ieder geval van een archeologische vondst. De skeletten zijn aangetroffen onder de fundering van een pand dat begin 1900 is gebouwd', zegt archeoloog Yolanda Meijer van IDDS, waar de menselijke resten binnenkort naartoe worden gebracht voor verder onderzoek.

IDDS hoopt ook dat het onderzoek uitwijst waarom de overblijfselen op die plek begraven werden. 'Wij hebben vooronderzoek gedaan voordat de sloop- en bouwwerkzaamheden op die locatie begonnen. Daar bleek niet uit dat er op die plek een kerkhof was of dat op die locatie een veldslag is geweest in het verleden', aldus Meijer. Een begraafplaats op die plek is nog altijd onrealistisch.

Bijzonder

IDDS spreekt van een bijzondere vondst. 'Bijzonder omdat wij dit niet hadden verwacht', vervolgt Meijer. Ze gaat er niet vanuit dat op die plek nog meer menselijke resten worden aangetroffen. 'Het is heel apart dat juist op deze plek de overblijfselen van drie of vier mensen zijn gevonden.'

In en rond Alphen aan den Rijn worden vaker archeologische opgravingen gedaan. In de jaren zeventig kwam toenmalig koningin Juliana hoogstpersoonlijk naar Zwammerdam om met eigen ogen de opgravingen van de zogeheten Zwammerdamschepen te aanschouwen.