Gepubliceerd op 18 Oktober 2018 om 12.25 uur

Arti viert 110-jarig jubileum op 16 november met concert in Castellum

ALPHEN AAN DEN RIJN – Harmonie Arti viert dit jaar haar 110 jarige verjaardag. Daarmee is het de oudste muziekvereniging van Alphen aan den Rijn. Op 16 november geven zowel Jong Arti als Groot Arti een optreden in Theater Castellum om dit jubileum te vieren. 

Op 2 oktober 1908 wordt de christelijke muziekvereniging Arti el Religioni opgericht. In eerste instantie is het de bedoeling om als christelijk symfonieorkest te beginnen, maar uiteindelijk begint Arti als fanfare. In de jaren die volgen groeit Arti uit tot de harmonie die het nu is. 

Sinds dit jaar zijn er twee veranderingen. Albert-John Vervorst is namelijk de nieuwe dirigent van Groot Arti en Madeleine Boertje de dirigent van Jong Arti en Toetie, het ensemble voor beginners. ‘Mensen onderschatten het dirigeren vaak’, vertelt Boertje. ‘Je bent namelijk pedagoog, leider en muzikant tegelijk.’ Boertje benadrukt dat je pas dirigent kan worden als je een 4-jarige hbo-opleiding afrondt. 

Toch doet ze het met veel plezier. ‘In het begin merkte ik dat het me veel energie kostte. Maar inmiddels krijg ik energie van het dirigeren.’ Dat zit hem volgens Boertje vooral in de klankkleuren. ‘Het is zoveel mooier om te luisteren naar al die verschillende instrumenten in een harmonie dan naar bijvoorbeeld een band met maar vier instrumenten. Het komt ook voor dat ik op de bok sta en dat ik kippenvel op mijn armen krijg.’

advertentie
.
advertentie