Derde zege 3x3-basketballers, Arvin Slagter heeft zicht op halve finale Olympische Spelen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na een nederlaag (Servië, 16-15) en overwinning (Russische ploeg, 18-15) op zaterdag, heeft het Nederlands 3x3 basketbalteam op de olympische zondag gewonnen van gastland Japan (21-20) en China (21-18). De 35-jarige Arvin Slagter uit Alphen aan den Rijn ligt met The Orange Lions op koers voor de halve eindstrijd.

Het winnende punt tegen Japan werd gemaakt door de Alphenaar. Bij een 20-20 stand maakten de Aziaten een halve minuut voor tijd een overtreding op Slagter. Dat leverde Oranje een vrije worp op. Diezelfde Slagter legde vanaf de stip aan voor het buitenkansje. Hij schoot het 21ste punt op het scorebord en beëindigde daarmee de wedstrijd in het voordeel van Oranje.

Tegen China stond Nederland vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong. Toch liet Oranje de tegenstander terugkomen van 9-4 tot 17-16. Slagter tekende vervolgens voor de 18-16 en 19-16. Daarna werd nog tweemaal gescoord.

3x3 basketbal is een nieuwe olympische sport. Twee teams met elk drie spelers binnen de lijnen spelen op een half basketbalveld. Iedereen schiet op dezelfde basket. Een wedstrijd duurt tien minuten. Wie na tien minuten op voorsprong staat óf als eerste 21 punten heeft gemaakt, wint de wedstrijd.

Maandag tegen België en Polen

Na vier duels staat Nederland op een gedeelde tweede plek in de poule. De nummers één en twee uit de groep van acht plaatsen zich voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales.

Maandag om 11.40 uur Nederlandse tijd treft Oranje België, om 15.25 uur is Polen de opponent. Dinsdag is Letland de laatste tegenstander in de groepsfase. De kwartfinales zijn ook op dinsdag; de halve finales, wedstrijd om het brons en de finale worden woensdag afgewerkt.