Avanti viert 60ste verjaardag met Dikke Banden Races, dernywedstrijd en toertocht

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wielervereniging Avanti viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober dat zij zestig jaar geleden is opgericht. Op de wielerbaan aan de Amerikalaan in Alphen aan den Rijn worden twee dagen lang activiteiten georganiseerd.

Zaterdag staat in het teken van de jeugd en junioren. Om 10.00 uur starten de wedstrijden voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Zij fietsen vier tot tien rondes op de afgesloten verkeersvrije wielerbaan. Om 12.30 uur staat de Alphense jeugd aan de start voor de Dikke Banden Races. Aangemoedigd door ouders en opa’s en oma’s starten de kinderen in hun eigen leeftijdsklassen op een eigen dikke bandenfiets (dus geen racefiets). 

Na de Dikke Banden Race verschijnt de jeugd van 12 tot 14 jaar aan de start. Over veertien tot twintig ronden maken zij uit wie de winnaar wordt. Zaterdag sluit af door de Junioren (17- en 18-jarigen) die een wedstrijd rijden over 60 km, oftewel veertig ronden.

Met 50 km/uur door de bocht

Zondag is voor de volwassenen. Om 10.00 uur beginnen de wedstrijden in de sportklasse, gevolgd door de nieuwelingen. Om 12.30 uur wordt het spannend. Dan komen er dertien derny motoren in de baan. De renners worden de eerste twee rondjes op gang getrokken. Daarna knetteren ze dertig minuten lang met een snelheid van 50 tot 55 km over het parcours. Plat op de kant door de ronde bochten van het parcours. Ook hier is publiek welkom.

Om 13.30 uur is het tijd voor de burgerronde. Speciaal voor die recreanten die op topsnelheid door de polder trappen. Meedoen aan de wedstrijd betekent vijftien rondjes bikkelen. De wedstrijden sluiten zondag af met de elite en de beloften voor mannen en vrouwen.

Toertocht

Voor het jubileumweekend is ook nog een nieuwe toertocht door de acht kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn uitgezet. De 60 en 90 km voert langs de locaties waar ooit een Avanti clubhuis heeft gestaan. Foto's op borden langs de weg, samen met het fietsshirt uit die tijd, wijzen op deze locaties.

Zaterdag en zondag kunnen de fietsers zich in het clubhuis melden tussen 9.00 en 11.00 uur. Bij vertrek krijgen zij twee koffie/fris muntjes; de gouden munt is voor een gratis drankje bij café Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen. Op deze locatie begonnen de trainingen zestig jaar geleden. Het andere muntje is voor een gratis drankje in het clubhuis bij terugkomst.

Naast de 60 en de 90 km is er een 30 kilometer familietoertocht. De routes zijn digitaal op GPX beschikbaar en op papier.