Gepubliceerd op 11 Oktober 2018 om 9.54 uur

Avifauna kan als enige dierentuin ter wereld geboorte van kiwi-vogel vieren

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bijzondere geboorte in vogelpark Avifauna: daar is een Nieuw-Zeelandse kiwi geboren. Het is voor het eerst dat in een Nederlandse dierentuin een kiwi uit een ei is gekropen.

'Slechts zestien dierentuinen in de wereld fokken met de bedreigde Noordereiland kiwi en Avifauna is de enige deelnemende dierentuin waar dit jaar een jong uit een ei kroop', vertelt het Alphense vogelpark trots.

Tuatahi is de naam van de kiwi. Hij is vernoemd naar de maori's, die leven in Nieuw-Zeeland. Het betekent eerste. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland komt donderdag hoogstpersoonlijk een kijkje nemen in Avifauna.

Wat is een kiwi?

Kiwi's zijn de kleinste loopvogels die er bestaan. De bruine vogel heeft vleugels, maar ze lijken geen functie meer te hebben. Kiwi's vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. De snavel heeft een goed reukvermogen.

De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Ze zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruitstuk kiwi (het belangrijkste exportproduct in Nieuw-Zeeland) vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.

 

advertentie
 
advertentie